Особи, які скоїли злочини під час Майдану, мають отримати реальні терміни – прокуратура

Юлія Гуш  |  Середа, 22 лютого 2017, 20:35
Про це заявив Олександр Шевченко – начальник управління прокуратури Харківської області.
Особи, які скоїли злочини під час Майдану, мають отримати реальні терміни – прокуратура

Він, зокрема, розповів про хід розслідування кримінальних справ, пов’язаних з Революцією гідності та так званою «Російською весною».

В першу чергу він пригадав події 19 лютого 2014 року, коли біля тодішньої Академії внутрішніх справ відбувся пікет. Тоді група молодиків, більше відомих як «тітушки», здійснила низку насильницьких дій проти учасників акції.

«У нас була низка кримінальних проваджень, – розповів він, – була опрацьована маса відеоматеріалів, були опрацьовані покази свідків. Нам вдалося ідентифікувати Добрянського. Людину, яка, на думку слідства, керувала діями тітушок. Він під час ідентифікації особи на території України не перебував. У зв’язку з чим він був оголошений у міжнародний розшук».
Роман Добрянський зараз знаходиться на території Грузії. Комітенті органи отримали повний пакет документів задля його екстрадиції та видачі українській стороні. Також тривають розслідування у справах тих осіб, чиї особи ще не були виявлені. Крім того, було виголошено підозру директору компанії, яка підвозила до місця проведення акції «тітушок». Під час судового засідання його виправдали. Проте Шевченко підкреслив, що прокуратура з таким рішенням не згідна і зараз справа знаходиться в процесі оскарження.

Олена Кравченко, начальниця відділу прокуратури Харківської області розповіла про кримінальні впровадження стосовно представників правоохоронних органів: «Було у нас два кримінальних провадження, які були скеровані на розгляд до суду І на цей час триває судовий розгляд. Це справа колишнього заступника начальника міського управління Гапури, якому за результатами досудового розслідування оголошено підозру за ч. 2 ст. 367 КК України «Службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки». Судовий розгляд триває. Як триває судовий розгляд Слободенюка. Він працював у спеціальному батальйоні судової міліції «Грифон» на посаді інспектора з професійної підготовки. Йому оголошено підозру за ч. 2 ст. 365 КК України».
За її словами, тривалий розгляд обвинувачуваних актів «обумовлений об’єктивними причинами». Вона розповіла, що під час судових процесів змінювались судді, що значно уповільнювало справу. Деяких було звільнено через порушення ними присяги.

Також були згадані події 1 березня 2014 року, коли сталося масове побиття активістів поблизу приміщення ХОДА.

«Правоохоронними органами було зафіксовано 8 кримінальних проваджень, – розповів Олександр Шевченко, – на сьогоднішній день за результатами розслідування було оголошено підозри сімом особам. Троє були об’явлені в розшук. На сьогоднішній день ми маємо реальні вироки. Двоє з них отримали до 5 років позбавлення волі. 17 лютого був поставлений останній вирок. Стосовно Зіненка суд назначив покарання до 5 років позбавлення волі, але з випробувальним терміном. З цим рішенням прокуратура також не погодилась. На сьогоднішній день ми готуємося оскаржити його вже в апеляційному порядку, звернувшись до суду вищої інстанції».

Зокрема, триває судове слідство стосовно сумнозвісного Кромського («Топаза»). Йому інкримінують низку тяжких та особливо тяжких злочинів,  у тому числі тих, що були вчинені проти національної безпеки.

Під час квітневих подій 2014 року тривали напади на активістів, а будівля ХОДА була захоплена сепаратистами.  З цього приводу було відкрито 15 кримінальних проваджень.  64 справи було направлено о суду. Три особи знаходяться в розшуку, а чотирьом  був винесений вирок у вигляді позбавлення волі. 13 квітня того ж року сталося масове побиття активістів. Завдяки аналізу наданих матеріалів було затримано двох осіб, які брали в цьому найбільш активну участь – Воржеїнову та Федорова. Перша отримала вирок у вигляді позбавлення волі, проте другий скористався правом на оскарження судового рішення.

Зокрема, Шевченко згадав і теракт, який стався 22 лютого 2015 року поблизу палацу спорту. Тоді загинуло 4 людей, а чимало інших було травмовано. 

«Всі напружились і протягом місяця злочин був розслідуваний, – заначив він, – три злочинця затримано, їх справи було передано до суду. Всі вони звинувачуються у скоєнні терористичного акту. Судове слідство до сьогоднішнього дня не завершене. На це є низка причин. В першу чергу це через адвокатів, які представляють інтереси звинувачуваних в суді».
За його словами, представники захисту користуються найменшими приводами, щоб розпочати клопотання, вони постійно переносять засідання. Уже 6 разів змінювалися адвокати. На даний момент слідство триває. Шевченко також пригадав, що деякі особи змогли уникнути відповідної до їх злочинів відповідальності. Проте пообіцяв, що обласна прокуратура буде добиватися того, щоб вони отримали реальні терміни.

 

comments powered by HyperComments