Проблем у національних парків стає все більше, а виконання законів обходиться без належного контролю

Субота, 11 березня 2017, 20:22
Представники національних природних парків Харківщини розповіли про проблеми, з якими стикаються співробітники заповідних фондів України.
Проблем у національних парків стає все більше, а виконання законів обходиться без належного контролю

«На жаль, невирішених проблем з роками стає все більше, – розповів Олександр Мотлях, директор Національного парку «Слобожанський», – і вони суттєво впливають на стан природних територій. Коли починаєш аналізувати причини, то приходиш до такого висновку, що держава, на жаль, не може контролювати виконання тих директивних документів та нормативно-правових актів, які сама ж і видає за підписами президентів, прем’єр-міністрів, за рішенням Верховної ради».

За його словами, в даних документах чітко прописуються цілі, завдання, терміни, вказуються відповідні виконавці. Загалом, це три основні пункти, які мать бути виконані: створення адміністрації парку, вирішення земельного питання шляхом передачі землі паркам та розробка проекту організації територій. За словами Мотляха, якщо перше завдання з певним запізненням і було вирішене, то про інші таке не можна сказати. Він впевнений, що причиною цьому є певні прогалини в законодавстві, які гальмують весь процес

«В нашій ситуації, щоб оформити пакет документів на отримання дозволу для його подачі до Кабінету міністрів, необхідна нотаріально засвідчена згода землекористувача, – зазначив він, – на сьогоднішній день таким є ДПС «Зміївський лісгосп». І керівник цієї установи просто не бажає надавати цю згоду. Бо в законодавстві не передбачено, що він зобов’язаний це зробити. Він це може надати за бажанням. І ось уже протягом шести років у нас йде переписка. За цей час були суди, було видане рішення Кабінету міністрів про вилучення земельної ділянки та доручення відповідних відомством, були листи з боку Державного лісового агентства. І на сьогоднішній день питання не вирішене».

Олександр Мотлях заявив, що представник природних парків опинилися в такій ситуації, що не можуть повною мірою виконувати свої функції через те, що не мають права користування земельними ділянками. Це заважає здійснювати охоронні заходи, проводити заходи по впровадженню наукових напрацювань, досліджень та розробок, що пов’язані з виведенням та примноженням рідких чи зникаючих видів тварин, обмежує діяльність у сфері рекреаційного обслуговування. Все через те, що земельна ділянка за ними не закріплена.

Також проблемою є полювання, яке взагалі заборонене на території національних парків. Про це розповів Максим Височин, директор Національного природного парку «Дворічанський». За його словами ,ті самі мисливці та мисливські господарства вважають, що то територія парків належить їм і використовують проблему з отриманням документації у свою користь.

«Вони доводять, що територія – їхня, – розповів він, – що парку не існує, так як не оформлені земельні документи. Що вони тут можуть здійснювати полювання. Звичайно, це не полювання, а браконьєрство. У Дворічанському районі полювання вже третій рік не відкривається і воно там не проводиться. Але деякі люди роблять це. Ми це все намагаємося довести в судових інстанціях».

І, звичайно, актуально залишається проблема фінансування. Ті ж проекти, пов’язані з земельним питанням, технічним забезпеченням потребують чимало грошей. А для цього необхідне фінансування, яке представники державних парків можуть отримати тільки з держбюджету.

comments powered by HyperComments