У Чугуєві запустили пілотний проект з автономізації центру первинної медико-санітарної допомоги

Четвер, 16 березня 2017, 22:04
Згідно з рішенням районної ради місцевий ЦПМСД відтепер стане автономним некомерційним комунальним підприємством.
У Чугуєві запустили пілотний проект з автономізації центру первинної медико-санітарної допомоги

Як пояснив заступник голови ХОДА Михайло Черняк, автономізація медичних закладів - один з етапів реформування системи охорони здоров’я України.

«Реформа передбачає, що всі державні заклади охорони здоров’я будуть автономізовані та працюватимуть як некомерційні комунальні установи, - розповів заступник голови ХОДА. - Вони стануть незалежними від бюджету, отримають свободу розпоряджатися активами, зможуть залучати інвестиції та отримувати гранти. Крім того, додаткові кошти медичні заклади отримають, коли почне працювати система «гроші - за пацієнтом»: чим більше пацієнтів звертатиметься до сімейних лікарів, які працюють у цих закладах, тим більше буде надходжень. Така форма господарювання дасть можливість лікарням розвиватися, зміцнювати матеріальну базу, вирішувати, якою буде зарплатня в лікарів. Зараз, коли медичні заклади залежні від бюджету, ці можливості дуже обмежені».

Подібні пілотні проекти раніше вже реалізувалися на Харківщині: як комунальні підприємства сьогодні працюють чотири медичні установи в Куп’янську, Золочеві, Близнюках та онкоцентр у Харкові.

«Спроби автономізувати медзаклади були і в інших регіонах, але тільки в Харківській області такі заклади змогли втриматися. В інших регіонах вони повернулися до бюджетного фінансування», – зауважив Михайло Черняк.

Що стосується Чугуївського ЦПМСД, за словами юриста Харківської експертної групи підтримки медреформи Олени Хитрової, він ще має пройти процедуру перетворення. Мета юристів – зробити цей процес прозорим та зрозумілим. Наступні 2,5 місяці буде проведена оцінка та інвентаризація активів медичного закладу, також буде складений новий статут ЦПМСД. Займатися перетворенням буде спеціальна комісія.  

У новому форматі заклад запрацює після затвердження акту передавання та прийняття статуту депутатами Чугуївської райради - ймовірно, наприкінці травня.

Фінансування Чугуївського ЦПМСД найближчим терміном буде здійснюватись за «перехідною схемою». Райрадою буде розглянуте питання про прийняття районної бюджетної програми, за якою ЦПМСД буде отримувати кошти з районного бюджету.

Після створення Чугуївського ЦПМСД  у формі комунального підприємства воно зможе змінити систему оплати своїм лікарям.

«Поки що це ще не буде системою «гроші йдуть за пацієнтом», для її запуску потрібен старт на національному рівні, – пояснила Олена Хитрова. – Але ми зможемо створити близьку до цього систему мотивації персоналу, за якою бонуси лікарям залежатимуть від того, скільки пацієнтів його обрали».

Щоб мешканцям району було легше зорієнтуватися у виборі лікаря, 24 березня в Чугуєві, у приміщенні Будинку культури, пройде Ярмарок здоров’я. Тут жителі Чугуївщини зможуть познайомитися з сімейними лікарями і обрати того, хто їм підходить найбільше.

 

comments powered by HyperComments