В Харкові експерти навчатимуть ненасильницькій комунікації в школах

Юлія Гуш  |  Четвер, 23 березня 2017, 16:36
В місті відбудеться тренінг, під час якого родин ВПО та учасників АТО, педагогів та психологів навчать ненасильницькій комунікації та протидії всім видам дискримінації
В Харкові експерти навчатимуть ненасильницькій комунікації в школах

В Харкові діє україно-німецький проект «Спільне подолання наслідків війни», чия головна мета полягає в тому, щоб адаптувати переселенців та стабілізувати та стабілізувати український соціум в умовах війни. Він у першу чергу призначений для родин переселенців та бійців АТО, педагогів, які працюють в школах дитячих садках, а також соціальних працівників. В межах цього проекту учасники з різних міст України розбирали причини стереотипного мислення. І як результат – з нього виросла нова ініціатива, направлена на боротьбу з дискримінацією та агресію в шкільному середовищі.

Алла Євдокимова, керівниця ГО «Центр прав людини «Дерево життя», розповіла, що ця тема є дуже актуальною враховуючі всі ті події, які відбулися в Україні останнім часом. Тому новий тренінг буде носити назву «Ненасильницькі комунікації в школі», який стане підсумком всього, що було сказано в межах проекту.

Юлія Ібрагим, керівниця ГО «Асоціація багатодітних сімей «АММА», підкреслила, що зараз дуже важливо піднімати цю тему, навчати та підвищувати кваліфікацію спеціалістів, які працюють з дітьми. Адже на сьогодні можна спостерігати значні проблеми з ненасильницьким спілкуванням в школі – між дітьми, підлітками, вчителями. Вона додала, що починаючи з 2014 року в навчальних закладах почали спалахувати конфлікти вже на ідеологічному ґрунті. При чому, діти в цьому брали безпосередню участь, що тільки поглиблює наявну проблему.

І перша тема, яку порушать експерти і про яку вони будуть багато говорити – це проблема дискримінації за найрізноманітнішими ознаками.

«Ми хочемо підготувати 30 людей, які самі потім можуть стати координаторами, – зазначила Алла Євдокимова, – вони будуть говорити про дискримінацію та ділитися власним досвідом. 2 місяці ми будемо зустрічатися, відпрацьовувати найбільш ефективні методики, які ми допоможемо реалізувати в їх роботі. Є багато о молоді, яка хоче допомогти. Це шкільні психологи, соціальні працівники, психологи, студенти, які завершують навчання».

«Будь-яка дискримінація – це пряме порушення прав людини, – підкреслила Інеса Клочко, керівниця волонтерської ініціативи «Здорова родина, – щаслива дитина», – але ми на сьогоднішній день про це не дуже багато говоримо. Кожен учасник, який потрапив до нашої групи, несе відповідальність за те, що він організує схожі тренінги. І таким чином, луна від знань, навичок та вмінь рознесеться по робочому місцю. Так буде піднята тема дискримінації та прав людини. Ми дискримінуємо один один кожного дня, самі того не помічаючи. І це основна тема і задача нашого проекту – довести, що вона існує. Це одна з больових точок».

comments powered by HyperComments