На територіальну оборону на Харківщині не вистачає грошей

Юлія Гуш  |  Четвер, 23 березня 2017, 19:45
Експерти та тренери з Територіальної оборони Харківщині продовжують працювати на добровольчих началах, проте для більш ефективної роботи необхідний єдиний тренувальний центр
На територіальну оборону на Харківщині не вистачає грошей

Про це розповіли представники координаційної групи при штабі тероборони Харківської області під час своєї прес-конференції, на якій вони розповіли про свою роботу, зроблені закупівлі та перспективи створення єдиного тренувального центру.

«Територіальна оборона для всіх важлива – підкреслив Олександр Горбатенко, член координаційної групи при штабі ТРО Харківщини, – створення координаційної групи розпочалось з того, що ми всі об’єднались на фоні створення обласного тренувального центру Територіальної оборони. Через який мали проводитися всі тренування. І вже всі ці треновані люди – інструктори – будуть все це розвивати на території Харківської області. По областям, військкоматам вони будуть створювати власні невеличкі тренувальні центри».

За його словами, на баланс обласного військкомату мало бути передане 220-те містечко. Але очікуваного результату немає до сих пір. «В результаті гроші, які виділялись на створення обласного тренувального центру (849 000 гривень), були повернені в бюджет, – додав Олександр, – і, по суті, у нас тренувального центру не було цілий рік».

Горбатенко розповів, що кошти, які виділяються на розвиток Територіальної оборони Харківщини, не перекривають всі їх потреби. Адже їм необхідно, зокрема, закупляти якісну екіпіровку, бронежилети і не тільки. Вже близько 246 тисяч гривень було витрачено на ремонт автотехніки, на шини, на страхування, технічне обслужування, горючі матеріали тощо.

Спікери наголосили, що необхідно створити єдиний тренувальний центр. Там можна буде зібрати разом всі наявні групи Територіальної оборони та провести сумісні навчання, познайомитися між собою та обмінятися досвідом. «Уявіть, яка буде картинка для Росії: 5-6 груп тероборони на одній базі, які готові захищати свою батьківщину, – зазначив В’ячеслав Целуйко, – і при всьому, добре підготовлені. Окрім практичної сторони, інформаційний аспект буде колосальним».

Сергій Сич, заступник командира Зміївської роти охорони військкомату, представник ГО «Громадський штаб оборони Харківщини» у свою чергу підкреслив, що люди, які входять до Територіальної оборони, є звичайними громадянами та патріотами свої крани. Вони знають, до чого призводить війна і в крайньому випадку готові взяти до рук зброю. Він зазначив, що у низці країн Європи Територіальна оборона є частиною національної безпеки. Крім того, її наявність є вигідною для держави, адже там люди працюють на добровольчих засадах.

«Наша мета – мати в кожному районі загін підготовлених та мотивованих людей, – підкреслив він, – в нашій теробороні патріоти, люди з різних громадських організацій. До нас приходять нові люди. Ця система створена для того, щоб завадити нашим «друзям» за поребрика».

Нагадаємо, як губернатор Харківщини брала участь у заняттях з питань територіальної оборони: фоторепортаж. 18 березня на навчальній базі МВС у Сокольниках відбулися інструктивно-методичні заняття з питань територіальної оборони, у яких взяла участь губернатор Харківщини Юлія Світлична.

comments powered by HyperComments