Харківщина намагається зберегти більшу кількість госпітальних округів

П'ятниця, 7 квітня 2017, 16:36
Але, згідно з планами Мінздраву, їх число повинно бути зменшено

У постанові Кабміну визначено, що центром госпітального округу визначається населений пункт - як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб.  Але у Харківській області налічується тільки чотири таких міста – Куп’янськ (56,6 тис. осіб), Лозова (66,3 тис.), Ізюм (49,4 тис.) та Харків (понад 1,4 млн).

Тому раніше, ще у 2015 році у «Стратегії побудови нової системи охорони здоров’я та медичної освіти у Харківській області на період до 2020 року» було заплановано 10 госпітальних округів.

Тому  питання госпітальних округів набуло на Харківщині значного резонансу і критичної реакції з боку суспільства.

«Розміщений на офіційному сайті обласної державної адміністрації проект розподілу округів за запропонованими критеріями з визначенням найбільш потужних лікарень центрами госпітальних округів викликав шквал звернень з боку депутатського корпусу та громадськості з невдоволеною реакцією по прийнятому рішенню», - розповів  заступник голови ХОДА Михайло Черняк .  

«Перед нами стоїть конкретне завдання – ретельно опрацювати та обґрунтувати для центральних органів влади рішення, що у Харківській області має бути створено ту чи іншу кількість округів, - підкреслив заступник голови ХОДА. - При цьому у вирішенні питання майбутнього розвитку лікарень обов’язково потрібно враховувати базову зміну фінансування закладів вторинного та третинного рівнів з прив’язкою не до ліжкомісць, а до лікування конкретного пацієнта, тобто до кількості наданих медичних послуг».

В той же час, як повідомили у Мінздраві, можна створювати необмежену кількість госпітальних округів в області. "Ніхто лікарні не закриватиме. Мова може йти про їх перепрофілювання. Тобто замість малопотужних, мало завантажених, погано оснащених лікарень будуть створені інші медичні заклади (центри реабілітації для тисяч учасників АТО, діагностичні центри, хоспіси тощо). А кращі на даний час лікарні будуть додатково технічно та кадрово підсилені".

У міністерстві пишуть, що можна створювати необмежену кількість госпітальних округів в області,  але створення потужної лікарні в кожному районі – це утопія і нераціональне витрачання коштів. Щоб лікарі мали належне навантаження, а обладнання використовувалось максимально ефективно, кількість населення округу має складати мінімум 120 тисяч осіб.

Нагадаємо, що ХОДА опублікувала список госпітальних округів: Люботин залишився з багатопрофільною лікарнею. Проект госпітальних округів Харківської області станом на 7 лютого опублікований на сайті ХОДА.

 

comments powered by HyperComments