Повернення історичних назв – одне з найбільш вдалих надбань декомунізації - історик

Юлія Гуш  |  Четвер, 13 квітня 2017, 15:08
Тема декомунізації ще невичерпана
Повернення історичних назв – одне з найбільш вдалих надбань декомунізації - історик

Декомунізація харківських топонімів ось уже третій рік є темою публічного дискурсу, в якому беруть участь як експерти, так і звичайні громадяни.

Про це розповіла кандидатка історичних наук Марія Тахтаулова, представниця Харківської топонімічної групи, яка брала безпосередню участь в процесі перейменування харківських урбанонімів. Вона згадувала, як на заміну старим назвами, які залишилися з совєтських часів, прийшли інші. І тепер по місту можна побачити топоніми, які названі в честь знаменитих історичних постатей чи носять приємні нейтральні назви. І одним з найбільш безпечних надбань декомунізації, на думку експертки, є повернення історичних, автентичних назв.

«Тема декомунізації ще невичерпана, – розповіла Марія Тахтаулова, – незважаючи на те, що основні перейменування вже відбулися. Але сьогодні я буду акцентувати увагу саме на поверненні історичних назв. Але тут потрібно ще розібратися, що означають ці старі назви. Або, як їх ще називають, історичні. На мій погляд, вони є сформувалися природним чином. Які давали люди, які виникали в ході історичного розвитку міста».

За її словами, близько 22% перейменованим топонімам були повернені старі історичні назви. Звичайно, таке було зроблено там, де це можливо. Наприклад, не було сенсу повертати вулиці назву «Басейна», якщо на ній жодного басейну немає.

«Топоніміка радянського періоду – вона переважно нав’язана адміністративним шляхом, – зазначила Марія Тахтаулова, – і багато людей, подій, і явищ, в честь яких були названі, не мають прямого чи будь-якого іншого стосунку до міста. І є чужими для харківської історії, харків’ян та українців в цілому. Тому, власне, повернення автентичності міста є важливим і з точки зору туристичної привабливості, і, взагалі, з точки зору певних історичних процесів, які відбувалися в місті».

comments powered by HyperComments