100 мільярдів доларів – на цю суму мають право претендувати всі постраждалі від дій країни-агресора

Неділя, 9 липня 2017, 11:34
Якщо б всі постраждалі звернулися до суду, то загальна сума претензій постраждалих українських громадян перевищила 100 мільярдів доларів.
100 мільярдів доларів – на цю суму мають право претендувати всі постраждалі від дій країни-агресора

На сьогодні представники громадських організацій надають юридичну допомогу постраждалим від бойових дій на Донбасі. Андрій Сенченко, голова всеукраїнського громадського руху «Сила права», розповів, що в 2014 році група юристів розпочала роботу над стратегією, яка дозволяє судитися проти країни-агресора людям, які постраждали в результаті військових дій – родинам загиблих військових та цивільних, особам, які отримали травми чи інвалідність, військовополоненим, цивільним, яких незаконно позбавили свободи, жертвам катувань, громадянам, які втратили свою власність та внутрішнім переселенцям.

«Станом на липень 2017 року в Харківській області зареєстровано 15 тисяч чоловік, які мають статус учасника бойових дій, – розповів Олександр Сергєєв, голова ХОГО Союз ветеранів АТО, – в боях з російським агресором ми втратили 230 воїнів-слобожанців. Близько 820 воїнів мать статус інваліда війни».

«Останнє, чим країна мусить розплачуватися за свою незалежність, за мир, за територіальну цілісність – це життя солдат, – підкреслив Сенченко, – і до того потрібно зробити все можливе в плані економічного, юридичного і дипломатичного тиску на державу-агресора… Ми провели аналіз щодо того, як би виглядали консолідовані претензії постраждалих українських громадян до держави-агресора якщо б кожен звернувся до суду. При цьому збиток був би розрахований згідно практики Європейського суду … То загальна сума претензій постраждалих українських громадян перевищила б 100 мільярдів доларів. І це дуже серйозний удар по державі-агресору».

Юристами була розроблена стратегія, основана на концепції функціонального імунітету держави. Вона базується на двох принципах: якщо одна держава вийшла за межі суверенних повноважень  іншої, якщо в результаті її дій на території іншої країни загинули громадяни чи їм була нанесена шкода – то така держава не має судового імунітету в судах тієї країни, проти якої направлені її дії.

comments powered by HyperComments