Чи безпечно відпочивати у дитячих таборах під Харковом – результати досліджень

Вівторок, 11 липня 2017, 17:11
Починаючи з періоду підготовки дитячих закладів до сезону оздоровлення, фахівцями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг за якістю та безпечністю питної води, води поверхневих водойм на пляжах та харчування дітей.
Чи безпечно відпочивати у дитячих таборах під Харковом – результати досліджень

Як повідомляє прес-служба лабораторного центру, проведено відбір та дослідження проб з об’єктів навколишнього середовища в 10 позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, 160 пришкільних таборах з денним перебуванням дітей, 1 наметовому містечку, передає Справжня Варта.

Досліджено 454 проби питної води за санітарно-хімічними показниками, з них 104 проби (22,9%)  не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом заліза, аміаку, нітратів, показниками загальної жорсткості та кольоровості.

На мікробіологічні показники досліджено 488 проб питної води, з них не відповідала нормативним вимогам 31 проба (6,4%).Досліджено 11 проб готових страв на харчоблоках 8 закладів оздоровлення та відпочинку для визначення калорійності. З них 2 проби не відповідали допустимим межам відхилень, що свідчить про порушення норм вкладання продуктів при приготуванні страв.

З 175 змивів з обладнання, одягу та рук працівників бактерії групи кишкової палички виявлені в 7 змивах (4,0%). Досліджено 29 проб готових страв на бактеріальне забруднення, з них у 4 пробах (13,8%) виявлені бактерії групи кишкової палички. Зазначені факти свідчать про недотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках, в т.ч. режиму миття інвентарю та обладнання, недостатню термообробку харчових продуктів.

В позаміських закладах оздоровлення та відпочинку, де є пляжі, досліджено  40 проб води відкритих водойм на санітарно-хімічні показники, з яких не відповідало нормативним показникам 6 проб води (15,0%) з акваторії пляжу наметового містечка «Бритай» на Бритайському водосховищі Лозівського району. На мікробіологічні показники досліджено 39 проб, відхилень від нормативних значень не виявлено. Досліджено 17 проб на паразитологічні показники, в 1 пробі води пляжу ДЗОВ «Байдиківка» у сел. Оскіл Ізюмського району виявлені яйця гостриків.

За результатами виявлених відхилень направлено 60 листів  з рекомендаціями керівникам закладів оздоровлення та відпочинку для дітей та 6 інформаційних листів до органів місцевого самоврядування.

Нагадаемо, 

Всього в оздоровленні дітей влітку будуть задіяні 744 установи області. З них понад 700 - це пришкільні табори, 28 - стаціонарні, а також табори праці та відпочинку.

Крім того, понад 7 тисяч дітей соціально незахищених категорій зможуть оздоровитися в таборах за межами Харківської області. Кошти на закупівлю путівок було виділено з обласного бюджету.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments