Українські та німецькі вчителі разом вивчатимуть історію

П'ятниця, 4 серпня 2017, 09:33
Триває реалізація програми обміну вчителів історії з міст-побратимів Нюрнберга і Харкова.
Українські та німецькі вчителі разом вивчатимуть історію

Даний проект є частиною німецько-української молодіжної програми обміну MeetUp. Він розрахований на вчителів-істориків та студентів, які на даний момент вивчають історію у вишах. В межах представленої програми вони відвідують історичні об’єкти як в Україні, так і Німеччині, де вони мають більш детально познайомитися з подіями, пов’язаними з Другою світовою війною, Голокостом, Голодомором, репресіями та переслідуваннями за часів гітлерівського та сталінського режимів.

«В межах цього проекту ми відвідали об’єкти, пов’язані з історією націонал-соціалізму, – розповів Андрій Фердинанд Новак, директор проекту, – ми знаходились в приміщенні Рейхстагу, ми відвідали Центр документації в Мюнхені, ми відвідали Бухенвальд та Меморіальний комплекс в Нюрнбергу. Також в нашому списку є об’єкти, які пов’язані переслідуванням людей мистецтва (як то Будинок Слова). Також ми відвідуємо об’єкти, які пов’язані з темою Голодомору. Ми відвідуємо Дробицький яр, Музей Голокосту, Харківську синагогу. Маємо відвідати меморіал, присвячений жертвам другої світової війни».

Крім того, учасники проекту будуть говорити і про події сьогодення. Вони візьмуть участь у відкритій дискусії, присвяченій війні на Сході України. За словами учасників, ця програма дає їм можливість отримати нові знання та підвищити свій професійний рівень як вчителів-істориків.

«Я дуже зацікавилася цим проектом, – розповіла Юлії Давідіч, вчителька історії, – так як модель сучасного вчителя передбачає готовність постійно приділяти час освіті, здібність постійно вчитися та знаходитися в неперервному творчому процесі. На жаль, такі якості не видаються разом з дипломом про вищу освіту. Вони формуються під час щоденної вчительської праці. Цей проект дав можливість почути різні точки зору, дізнатися про нові факти Другої світової війни, які істотно відрізняються від тієї інформації, яка надана в підручниках та офіційних джерелах».

«Ми відкрили для себе багато цифр, фактів і понять, таких як Голокост та Голодомор, примусова праця, – зазначила студентка Корнелія Гьотчель, – ми стали дізнаватися про нові подробиці, дізнаватися про таких осіб, як Ріббентроп, Сталін, Гітлер. І ми побачили наскільки вражаючою виявилась та інформація».

comments powered by HyperComments