З початку року на Харківщині сталося 3700 пожеж

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 4 серпня 2017, 15:02
За словами співробітників ДСНС, причиною частих загорянь стає не тільки спекотна погода, а й звичайна людська недбалість.
З початку року на Харківщині сталося 3700 пожеж

Загалом, з початку 2017 року в Харківській області відбулося більше 3700 пожеж, які завдали збитків на 77 мільйонів гривень.

«В результаті пожеж загинуло74 людини і, на жаль, одна дитина, – розповів Андрій Данилов, начальник відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС України в Харківській області, – на сьогоднішній день велика кількість пожеж відбулася в екосистемах. З початку жнив відбулося 5 пожеж на місцях збору та збереження зерна. І 2 пожежі відбулися через загоряння сухої трави. З метою недопущення пожеж нашим управлінням була на місцях організована робота з попередження пожеж і загибелі людей».

Також значно зросла кількість пожеж в екосистемах. Причиною таки частих загорянь стає не тільки спекотна та суха погода, але й звичайна людська недбалість та зневажання правилами пожежної безпеки.

«Всі розуміють, що часом достатньо одного недопалка, викинутого з вікна автомобілю, – розповів Сергій Щербина, начальник оперативно-координаційного відділу ГУ ДСНСУ в Харківській області, – це може потягнути за собою серйозні наслідки. Хочу сказати: 10 м/сек – це лінійна швидкість розвитку пожежі. Вогонь може перекинутись на лісові насадження. Пожежі в екосистемах можуть загрожувати населеним пунктам. Були випадки і в Україні, і в інших країнах, коли через загоряння простої трави повністю вигорали села, дерева, була загроза життю людей».

Він розповів, що гасіння таких пожеж потребує значних зусиль та матеріальних ресурсів. Наприклад, на ліквідацію 1248 загорянь в екосистемах було витрачено близько 26 тон палива. Проте знайти людину, яка, наприклад, підпалила траву на пустирі, є нереальною задачею. І цього року інформація про покарання винуватців загорянь від відповідних органів взагалі не надходила.

Зокрема, співробітники ДСНС підкреслили, що пожежна безпека – це задача всіх та кожного. Всім потрібно дотримуватися правил пожежної безпеки та відповідно реагувати на випадки загоряння. Адже людська байдужість може призвести до того, що велика площа буде охоплена вогнем.

comments powered by HyperComments