Як за допомогою гри «Джура» в школярах будуть виховувати гармонійну особистість

Юлія Гуш  |  Понеділок, 14 серпня 2017, 14:28
У Харкові відбулася презентація всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура».
Як за допомогою гри «Джура» в школярах будуть виховувати гармонійну особистість

Гра «Джура» запроваджується в навчальних закладах ще з 2003 року у вигляді позашкільної роботи з виховання молоді. Тепер приєднатися до неї можуть харківські діти та підлітки віком від 7 до 18 років.

«Взагалі, гра «Джура» – це не просто гра чи змагання, – розповів Олег Бондарчук, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, – це цілісна система виховання. Вона проходить протягом всього року в навчальних закладах, де діти об’єднуються в першу чергу завдяки своїй самоорганізації. І відбувається постійний та безперервний виховний процес на українських традиціях, на традиціях козацьких. І є такий девіз: «Виховати українця в Україні по-українські»».

Як зазначила під час засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній державній адміністрації директор КЗ "Харківська обласна станція юних туристів" Валентина Редіна, з 2012 по 2016 рік кількість учасників гри "Джура" збільшилася на 50%. Цього року у Всеукраїнському етапі дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Солік", який відбувається на базі Навчального центру Оперативно-рятувальної служба цивільного захисту ДСНС України з 11 по 25 серпня, беруть участь 208 дітей з усіх областей України. 

За його словами, «Джура» є комплексною грою та має багато складових. Спочатку її учасники проходять усестороннє навчання, а вже потім беруть участь в різноманітних конкурсах – мистецьких, туристично-спортивних, силових, військово-приладних тощо.

«Кілька десятиліть ми були відірвані від духовності, – зазначила Тетяна Марченко, заступниця головного судді, – а це те, чого потребує не тільки наше, а, взагалі, будь-яке суспільство. І гра «Джура» – це повернення до духовності. Що, як на мене, для молоді дуже важливо. Передбачена велика кількість змагань та конкурсів. Це і стройова підготовка, це і подолання смуги перешкод, і інтелектуальні конкурси. Тому це розвиток як фізичний, так і моральний та інтелектуальний. Так в комплексі виховуємо гармонійну людину».

«Це величезне різноманіття, завдяки чому можна якраз виховати ту різносторонню людину, – підкреслив Олег Бондарчук, – в першу чергу, яка буде готова до захисту своєї Батьківщини».

comments powered by HyperComments