Чугуївські правозахисники слідкують за втіленням судової реформи

Юлія Гуш  |  Середа, 16 серпня 2017, 11:01
В межах своє діяльності вони здійснюють моніторинг роботи прокурорів та суддів Харківської області.
Чугуївські правозахисники слідкують за втіленням судової реформи

З 3 березня 2017 року представники Чугуївської правозахисної групи перевіряють, як втілюється реформа прокуратури та суддів в Харківській області, а також виробляють рекомендації для їх адвокації.

«Декілька років тому, коли відбувся старт судової та прокурорської реформи, ми вирішили здійснити моніторинг щодо того, яким чином вона проходить, – розповів Роман Лихачов, провідний аналітик Чугуївської правозахисної групи, – які є недоліки. Адже реформаторам з Києва не завжди видно те, як реформа відбувається в регіонах. В березні 2017 року наша ідея була підтримана. В межах цього моніторингу було поставлене наступне завдання: по-перше, побачити, як судді дотримуються професійної етики, яким чином проводять засідання, які виникають порушення. По-друге, це критерій доброчесності, якого дотримуються безпосередньо судді».

Таким чином, представники ЧПГ промоніторили 50 судових засідань, де були визначені основні права, які найчастіше порушуються під час судових засідань, а також з’ясовувалися питання щодо роботи суду.

«Мабуть, 100% засідань у нас не проводиться вчасно, – розповів Сергій Рогозін, юрист, керівник групи моніторів судових засідань, – під час моніторингу нами були зафіксовані запізнення від 20 хвилин до 3 годин. Крім того, 68% судових засідань безпідставно відкладається по тим чи іншим формальним причинам. Крім того, безпосередньо в декількох судах ми бачили, що проведення судового засідання відбувалося в кабінеті судді. Тобто, з порушенням норм процесуального закону. Яке свідчить, що засідання мають проводитись в залі для судових засідань. При чому, як ми розуміємо, в кабінеті судді жодна гласність відкритість судового процесу, на жаль, не може бути дотримана».

Також він відмітив відсутність форменого одягу на прокурорах, їх незадовільну обізнаність з документами кримінального провадження, відсутність судових розпорядників, а також зверхнє ставлення до учасників судового процесу «Ми ставили собі за мету не тільки зібрати інформацію, але й донести її до відповідних органів, – підкреслив Лихачов, – а також зробити так, щоб ця інформація була взята до уваги».

comments powered by HyperComments