Сиротам та дітям з малозабезпечених сімей допоможуть з майбутньою професією

Юлія Гуш  |  Вівторок, 5 вересня 2017, 18:29
Педагоги-волонтери не тільки допомагатимуть їм у навчанні, а й надаватимуть моральну підтримку
Сиротам та дітям з малозабезпечених сімей допоможуть з майбутньою професією

Наприкінці вересня в Харкові відкриється Центр творчості та науки для сиріт та малозабезпечених сімей. Він стане тим місцем, де дитина буде не тільки навчатися, готуватися до ЗНО чи визначатися з майбутньою професією, а й отримуватиме допомогу та підтримку з боку педагогів.

«Дитина зі звичайної сім‘ї може за рік підготуватися до ЗНО, до вступу в університет, вона може визначитися з майбутньою професією, – розповіла Вікторія Нестеренко, голова правління БФ «Трохи вогню», – але, на жаль, в сиріт, в дітей з малозабезпечених сімей такої можливості немає. Справа в тому, що педагогічна наука схиляється до того, що для дитини є найбільш важливим індивідуальний підхід. А сучасна школа не може його забезпечити. В Харкові вже виникають комерційні проекти, направлені на розвиток системи освіти. Але за них потрібно платити великі гроші. Сироти, діти з малозабезпечених сімей поки що знаходяться за їх межами».

За її словами, дитина, яка знаходиться у тяжких життєвих обставинах, просто не має можливості отримати хорошу освіту. В неї є певні психологічні бар’єри, що пов’язані з проблемами в родини та соціумі. І як результат – низька самооцінка, повна відсутність впевненості у власному майбутньому.

«Діти потребують того, щоб вони змогли реалізувати власні мрії, – зазначив В’ячеслав Бондар, тренер Міжнародного центру розвитку і лідерства, – якщо діти-сироти вже чогось бажають – то це вже прогрес. Але часто вони не можуть реалізувати свої мрії тільки тому, що поруч немає значимої дорослої людини, яка б допомогла та підтримала. На жаль, в цих дітей наскільки багато комплексів, що вони часом не можуть реалізувати такі звичайні речі, як піти до магазину та щось купити. Бо їм просто страшно».

Він розповів, що на сьогоднішній день кількість дітей-сиріт не зменшується. За словами Бондаря, зазвичай вони походять з родин, які опинилися в складних життєвих обставинах. Тому волонтери, розуміючи значення родини для формування особистості, будуть надавати підтримку не тільки дітям, а й їх сім’ям.

comments powered by HyperComments