Впровадження інклюзивної освіти вже давно на часі – Марина Порошенко

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 8 вересня 2017, 15:04
Освітяни в кожному регіоні не тільки підтримують цю ідею, а й готові самі навчатися задля її ефективного втілення
Впровадження інклюзивної освіти вже давно на часі – Марина Порошенко

Про актуальність впровадження інклюзивної освіти розповіла перша леді розповіла під час підписання Меморандуму про співпрацю між ХОДА та Всеукраїнською благодійною організацією «Благодійний фонд Порошенка». Таким чином Харківщина стала шостим регіоном, який приєднався до експериментального проекту «Інклюзивна освіта – рівень розвитку нації», - повідомляє «Справжня Варта».

«Я дуже щаслива, що наша команда реформаторів поповнилась потужною командою освітян з Харківщини, – зазначила Марина Порошенко, – і сьогодні на Харківщині нараховується 137 шкіл з інклюзивною освітою. В них навчається 254 дитини. Це добре. Але це 7% від загальної кількості учнів, які потребують інклюзивної освіти і мають відповідні потреби. Нам є над чим працювати і є куди рухатись».

За її словами, проект з упровадження інклюзивного освітнього середовища в Україні розпочався трохи більш ніж півтори років тому. Спочатку населення не було обізнано в цій темі, проте згодом самі освітяни почали підтримувати цю ідею.

«Кожен день ми бачимо, наскільки обізнаним є українське суспільство, наскільки воно бачить актуальність і сучасність саме такої форми навчання, – зазначила Марина Порошенко, – коли приїжджаємо в регіон, ми бачимо наскільки сьогодні назріло впровадження інклюзивної освіти. І самі освітяни підтримують, вони прагнуть отримати нові знання для того, щоб самим навчитися чомусь в першу чергу. А вже потім навчати дітей за індивідуальним підходом. Це уже важливо, адже інклюзивна освіта – це не просто привести дитину що школи та посадити її за парту. Уже важливо навчати цю дитину саме так, щоб вона може сприймати цю інформацію, щоб вона розвивалася як особистість. І саме головне – щоб вона соціалізувалася».

Юлія Світлична у свою чергу пообіцяла сприяти запровадженню інклюзивної освіти в області: «І на міському рівні, і на обласному ми запроваджуємо ці умови, – підкреслила голова ХОДА, – але робимо своїми зусиллями. І мені дуже приємно що вони були оцінені і ми доєдналися до цього проекту, який дасть можливість врахувати законодавчу базу. Ми будемо відповідати всім міжнародним хартіям, які долучені до цієї справи… Ми можемо долучитися до міжнародного досвіду і трансформувати його в інклюзивну освіту. А також зможемо приєднатися до тих проектів, які будуть запроваджені по всій Україні. Щоб діти мали можливість навчатися нормальних школах разом однолітками. Це проблема не тільки держави, а й всього соціуму».

Як раніше писала «Справжня Варта», на Харківщині працюють 204 інклюзивні класи у школах та 24 групи в дитсадках.

Губернаторка вважає своєчасним реалізацію нової української соціальної програми «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments