Поліція продовжує порушувати права наркоспоживачів - дослідження

Неділя, 17 вересня 2017, 13:02
Це засвідчили результати роботи Харківського інституту соціальних досліджень, чиї співробітники провели масштабне опитування, яке охопило Харківську, Донецьку, Одеську, Миколаївську, Сумську, Львівську, Чернівецьку та Київську області.
Поліція продовжує порушувати права наркоспоживачів - дослідження

Експерти виявили, що споживачі наркотиків разом з ромами є найбільш вразливою соціальною групою, яка найбільшою мірою страждає від порушень власних прав з боку співробітників поліції.

«Це вразливі групи, за які рідко хто бажає заступитися, – розповів Денис Кобзін, директор Харківського інституту соціальних досліджень, – адже вони достатньо стигматизовані в громадській свідомості. На них дуже часто правоохоронна система відпрацьовує певні технології. Які згодом, при сприятливих обставинних, будуть застосовуватися на звичайних громадянах, що потрапили в певні неприємні ситуації. Наприклад, які стали підозрюваним. Чим більш дискримінована група – тим більш видним є певне порушення».

Серед зазначених проблем – насилля під час затримання, приниження, відмова в наданні медичної допомоги, погрози та маніпуляції, використання абстинентного синдрому заради здійснення психологічного тиску. За словами Кобзіна, ці проблеми часто походять з того, що затримання є неформальними. Бо якщо людину затримано легально, то вона може розраховувати на певні гарантії. Хоча самі наркоспоживачі, які взяли участь в опитуванні, вказували, що загальний рівень насилля з боку правоохоронців дещо знизився.

За словами Дениса Кобзіна, ця проблема має системний характер. Зокрема, самі правоохоронці вказують, що система боротьби з наркотиками знаходиться у фазі активних змін. З’являються нові види наркотичних речовин та способи їх поширення. Тепер чимала кількість продаж проходить взагалі без контакту з клієнтом. Правоохоронній системі важко пристосуватися до нових змін.

«Я давно працюю з сервісними організаціями, які займаються проблемами наркоспоживачів чи пацієнтів, які проходять підтримуючу терапію, – розповів адвокат Олександр Бишков,– і дійсно, зі старих часів методи не змінилися. Це і застосування насильства, використання абстинентного синдрому для вибивання свідчень. Звичайно, новий КПК дуже сильно обмежив можливості оперативних співробітників. Якщо раніше вони могли до 10 днів працювати з людиною самі, без всякого контролю, вибивати з неї свідчення та явки з повинною, то зараз, згідно новому КПК, всі питання вирішують слідчі. Оперативники працюють під контролем слідчих, прокуратури і виконують їх доручення. Але, як показує практика, слідчі лояльно ставляться до методів оперативних співробітників».

Денис Кобзін у свою чергу зазначив, що правоохоронна система в цілому продовжує працювати по-старому. За його словами, деякі правоохоронці зізнавалися, що ностальгують за тими часами, коли вони могли без належних підстав затримати людину. Їм важко працювати на новий лад, підкреслив він. Бо всі зазначені проблеми були актуальними 10 років тому. І залишатимуться такими, якщо поліція не буде реформована. Денис Кобзін зазначив, якщо з цим нічого не робити, то ці практики існуватимуть доти, поки не почнуть зачіпати інші категорії населення.

comments powered by HyperComments