Громадяни, чиї будинки були зруйновані в результаті військових дій, можуть добитися компенсації від держави

Юлія Гуш  |  Четвер, 26 жовтня 2017, 09:03
Про це свідчить судовий прецедент
Громадяни, чиї будинки були зруйновані в результаті військових дій, можуть добитися компенсації від держави

Представники Чугуївської правозахисної групи розповіли, що в жовтні був задоволений позов пенсіонерки, чий будинок зазнав руйнувань в результаті артилерійського обстрілу. За рішенням суду, їй була назначена компенсація матеріальної шкоди в розмірі 363 780 гривень. Проте добитися подібного рішення було дуже непросто.

«З позовом звернулися ще в кінці 2015 року, – згадувала Світлана Кужелєва, адвокат ЧПГ та Української Гельсінської спілки з прав людини, – та 12 січня 2016 року вже було винесене перше рішення Слов‘янським районним судом Донецької області. На той час в позові відмовили з тієї підстави, що наразі в Україні відсутній порядок відшкодування шкоди, завданої внаслідок проведення АТО. Також суд першої інстанції визначив, що Кабінет міністрів та Державне казначейство не є належними відповідачами в даній справі. А відповідати мають саме ті особи, які завдали шкоди. Тобто, ті, які здійснювали постріли».

Роман Лихачов, провідний аналітик Чугуївської правозахисної групи, зазначив, що держава не хоче нести відповідальність за те, що не забезпечила безпеку громадянам: «Ми маємо статус війни, але не маємо її законодавчого втілення, – розповів він, – то в даному випадку саме держава не виконала свою обов’язок із забезпечення безпеки громадян».

Лихачов згадав аналогічну ситуацію з процесом «Айбер проти Туреччини», яким замайся Європейський суд з прав людини. Тоді він постановив, що забезпечувати безпеку громадян має саме держава. Проте наразі в Україні склалася така ситуація, коли державні органи не бажають нести відповідальність за зруйновані житла, а суди спеціально затягують подібні процеси.

«Якщо буде більше таких прецедентів та люди побачать, що можна перемагати в судах, то вони туди підуть масово, – пояснює Роман Лихачов, – і держава розуміє, що це будуть мільярдні збитки. Які були нанесені, але компенсувати їх вона не поспішає.

Правозахисники переконані, що держава має компенсувати збитки, які були завдані її громадянам в результат військових дій. Вони підкреслили, якщо вона не буде поважати своїх людей, то її, відповідно, не поважатимуть в самій Європі.

comments powered by HyperComments