Оркестр USAFE Band виконає композицію, в якій поєднані гімни України та США

Юлія Гуш  |  Середа, 1 листопада 2017, 10:01
З 23 жовтня до 3 листопада в Україні проходять концерти USAFE Band, Оркестру військово-повітряних сил США.
Оркестр USAFE Band виконає композицію, в якій поєднані гімни України та США

Цей масштабний тур став логічним продовженням «Майдану Єднання», під час якого 24 серпня на Майдані Незалежності в Києві відбувся спільний концерт Національного Президентського оркестру України та Оркестру військово-повітряних сил США. Присвячений він 24-тій річниці встановлення дипломатичних відносин між двома країнами. За словами організаторів, музика є тією силою, яка здатна об’єднувати народи та культури.

«Музика об’єднує людей, – розповів підполковник Дон Скофілд, керівник оркестру,– і ми тут для того, щоб відзначити співробітництво та партнерство. В оркестрі ВВС США в Європі 47 музикантів. І 30 з них сьогодні будуть на сцені. Ми, звичайно, розпочнемо з українського гімну. Потім буде гімн США. А третя композиція дуже важлива. Я хотів привезти сюди щось унікальне та особливе. Тому я попросив одного американського композитора написати композицію спеціально для цього туру. І він взяв два гімни – український та США – і поєднав їх. Тобто, це одна композиція, в якій є і американська культура, і українська. Звичайно, ми будемо виконувати американський рок-н-рол і джаз, І в джазу є корені як в США, так і в Україні».

Під час концерту будуть лунати кращі твори Глена Міллера, засновника USAFE Band, Луї Амстронга та Арті Шоу. Знайдеться там місце і для імпровізацій та творчих експериментів самих музикантів.

«Наш концертний тур – це не тільки єднання народів, єднання сердець, – зазначив Юрій Міненко, перший контр тенор України, – це також єднання музики різних епох. Адже я є оперним співаком, який виконує музику Бароко. Але для мене дуже цікаво було експериментувати. І змінити направлення щодо джазу. Тому я запропонував декілька творів. І на сьогоднішньому концерті ви почуєте класичні твори у виконанні духового оркестру, що є типовим для барочної музики. Також буде експеримент, пов'язаний з соулом та джазом. Ще буде виконання старовинної арії Георга Фрідріха Гендля. І ще декілька цікавих номерів, які ви можете послухати на концерті».

Оркестр USAFE Band був заснований в 1943 році і за весь час свого існування він встиг дати понад 20 тисяч концертів в різних країнах світу. Харків‘яни можуть послухати їх виступи сьогодні, 31 жовтня в ККЗ «Україна» о 19.00.

comments powered by HyperComments