У Харкові відкриють перший український спікінг-клуб

Юлія Гуш  |  Четвер, 9 листопада 2017, 17:29
Це буде майданчик, де всі охочі зможуть краще опанувати українську мову
У Харкові відкриють перший український спікінг-клуб

«Як ви знаєте, влітку була створена рада з патріотичного виховання при ХОДА, куди увійшли представники громадськості, – розповіла Марія Андреас, співорганізаторка клубу, – ми дійшли до висновку, що базою для створення патріотизму є таки мова. Без неї не буде нічого. І як виявилось згодом, в Харкові немає жодного простору, де люди могли набувати впевненості при спілкуванні українською мовою, де б вони могли навчатися гарно нею володіти. Тому ми вирішили його створити та започаткувати мовні курси».

За її словами, це буде не просто простір, де люди могли би вільно та спокійно спілкуватися українською мовою. В межах новоствореного спікінг-клубу будуть також проходити тематичні лекції та екскурсії. Організатори зазначають, що Харків – місто, здебільшого, російськомовне. Люди знають українську, але багато хто соромиться нею спілкуватись, адже більшість розмовляє таки російською. І, відповідно, вони часом не мають можливості її практикувати.

«Як ви знаєте, мова, якою не розмовляють – це мертва мова, – зазначила Ірина Голубєва, директорка Слобідської археологічної служби, співорганізаторка клубу, – як, наприклад, латина. Тому щоб наша мова не вмерла, треба нею спілкуватися. Так як ми живемо в реаліях російськомовного міста, то потрібно починати з от таких клубів. Де люди можуть зібратися, поспілкуватися, попрактикувати свою українську. І нести її надалі в місто».

Аудиторія українського спікінг-клубу широка. До нього можуть долучитися всі охочі, формат клубу передбачає участь представників різних вікових категорій. Організатори сподіваються, що новостворений майданчик здобуде популярність серед харків‘ян.

«Я думаю, що такої проблеми немає, і людям, які хочуть почати розмовляти українською, потрібно допомогти це зробити, – розповіла Ірина Маркевич, співорганізатора клубу, – таких людей багато – можливо, хтось не може на це наважитися через страх зробити помилку. Можливо, хтось не може знайти собі україномовне середовище. Бо спілкування – воно як плавання. Щоб опанувати мову – нею потрібно розмовляти».

comments powered by HyperComments