У Харкові тривають Тижні Німеччини: програма найцікавіших подій

Субота, 11 листопада 2017, 10:11
Кожного року восени Харків стає трішки німецьким – в городі більшає німців на вулицях, чутно німецьку мову, майже кожного дня відбувається якась подія, зв’язана з цією країною. Це тому, що Генеральне консульство Німеччини в Донецьку/офіс Дніпро проводить у місті Тижні Німеччини. Цього року вони пройдуть з 10 до 24 листопада й запропонують низку цікавих і корисних заходів – відкриття виставок та муралу, конкурси дитячого малюнку та студентських проектів. Всі вони не тільки знайомлять українську й німецьку культури, але й створюють горизонтальні зв’язки між колегами та людьми зі спільними інтересами з обох країн.
У Харкові тривають Тижні Німеччини: програма найцікавіших подій

Вже традиційні Тижні Німеччини у Харкові цього року присвячені 25-й річниці українсько-німецьких дипломатичних відносин. Трішки довше – 27 років – тривають побратимські стосунки між Харковом та Нюрнбергом. Цим річницям присвячений мурал, який відкриється 13 листопада на вул. Пушкінській, 28.

Місце створення муралу не випадкове. По-перше, Пушкінська раніше була Німецькою вулицею. А по-друге, навпроти будинку №23 стояла німецька євангелічно-лютеранська церква, яку містяни знали як кірху. Цей будинок у південно-німецькому стилі збудували у 1913 році, а зруйнували в 1958-му.

Відзначити це місце символом українсько-німецьких відносин вирішили Генеральне консульство Німеччини в Донецьку/офіс Дніпро, Почесний консул Німеччини в Харкові, Харківська державна академія дизайну і мистецтва та Харківська міська рада.

«Руйнування цієї церкви – це трагічна втрата для Харкова, для його архітектури. Ми хотіли б якось відзначити це місце, тому обрали мурал – немовби тінь від неіснуючої вже кірхи падає на будинок навпроти», - пояснює ідею проекту Почесний консул Німеччини в Харкові Тетяна Гавриш.

Щоб обрати, який саме буде мурал, провели конкурс серед студентів та випускників факультетів творчих напрямків. Виграв ескіз Die offene Tur Олексія Постульги. Нагородою переможцю стане участь у стріт-фестивалі у Нюрнберзі. Відкриття муралу відбудеться 13 листопада о 15:00.

«Ми чекаємо на митців, істориків, німецьку громаду міста. Але й всім містянам це буде цікаво, - вважає кураторка проекту Дар’я Хрисанфова. – Зараз мурал вже не може бути декоративною прикрасою, він має бути символом, ставати міфом міста. Його хочеться обговорювати, розмірковувати над ним. Сподіваюсь, ми створили саме такий мурал».

Того ж дня, 13 листопада, у Художній галереї ім. Генріха Семирадського у ХНУ ім. В.Н. Каразіна (площа Свободи, 6) відкриється Культурно-просвітницька виставка «Here I stand – Мартін Лютер, Реформація та її наслідки», присвячена 500-річчю початку Реформації. Експозиція зображує різні сторони тогочасного життя: наприклад, економічні аспекти, наука, вплив держави та церкви на побут, значення мов і, нарешті, особистість самого Мартіна Лютера. Виставку доповнить підбірка літератури та архівних матеріалів на тему Реформації. Відвідати виставку можна буде протягом тижня. В останній день проекту, 20 листопада, на історичному факультеті ХНУ ім. В.Н. Каразіна відбудеться Міжнародна наукова конференція «Спадок Реформації: до 500-річчя 95 тез Мартіна Лютера та пам’яті Ю. О. Голубкіна (1941–2010)», на яку чекають істориків – як науковців, так і студентів.

Також на молодь розрахований студентський конкурс із креативної економіки «Creative Kharkiv 2.0: Youth ideas for growth». В ньому беруть участь не поодинокі студенти, а команди, й часто вони об’єднуються не навколо спільного вузу, а навколо спільної ідеї. В змаганні вони представлять проекти в сфері креативної економіки для Харкова та області. Одна з умов – розробка грантової заявки англійською. Також для конкурсантів провели серію лекцій та воркшопів із менеджменту культурних проектів. Загалом на конкурс подано 34 заявки, з них 10 дійшли до фіналу, який відбудеться у середу, 15 листопада, о 14:00 у Хабі соціальної активності «Студія 42» (майдан Конституції, 1, Палац праці, під'їзд №7, ІІ поверх). Команда-переможниця отримає 3000 EUR на реалізацію свого проекту.

«Креативна економіка – це не просто гарний вираз, це тренд, який змінює світ. У Німеччині креативна та культурна економіка посідають третій рядок у переліку найбільших галузей у ВВП після автомобільної промисловості та машинобудування, - пояснює Генеральний консул Німеччини в Донецьку/офіс Дніпро Вольфганг Мьоссінгер. – Але зауважте, що основна ідея конкурсу – не просто профінансувати цікаві ініціативи, а знайти молодь, яка може працювати в команді та змінювати місто».

Минулого року перемогу одержав проект «Плюшевий лікар», за яким студенти й аспіранти ХНМУ навчають дітей не боятися лікарень. Лідерка цієї ініціативи Христина Потіхенська зараз є однією з менеджерок іншого проекту в рамках Тижнів Німеччини – міжнародного форуму щодо мультидисциплінарного підходу до роботи з дітьми з особливими потребами «Вчимося жити разом».

Форум відбудеться у четвер, 16 листопада. Його головним завданням буде випрацювання національної стратегії допомоги дітям з особливими потребами та створення комунікаційного майданчика, на якому на рівні держави, регіонів та громад об’єднаються усі зацікавлені сторони. Гостями форуму стануть батьки дітей з особливими потребами, представники професійних спільнот, органів державної влади й місцевого самоврядування, волонтери.

Нарешті, за доброю традицією, Тижні Німеччини прикрашатимуть дитячі малюнки. Це буде конкурс «Живемо разом і міняємо світ», фінал якого відбудеться під час форуму «Вчимося жити разом». Учасниками конкурсу стануть найрізноманітшні діти.

А ще до того, з 10 до 24 листопада у «Будинку Нюрнберга» (вул. Чернишевська, 15) харківські школярі представлять свої малюнки на тему побратимства двох міст: «Харків – Нюрнберг: 27 років разом». Відвідати виставку можна буде кожного дня з понеділка до п’ятниці.

comments powered by HyperComments