На Пушкінській відкрили мурал, присвячений містам-побратимам – Харкову та Нюрнбергу / Фото

Юлія Гуш  |  Понеділок, 13 листопада 2017, 16:51
Відкриття муралу відбулося в межах Тижнів Німеччини в Харкові, приурочених 25-й річниці українсько-німецьких дипломатичних відносин.
На Пушкінській відкрили мурал, присвячений містам-побратимам – Харкову та Нюрнбергу / Фото

 Проте, як відзначають організатори, стосунки між Харковом та Нюрнбергом тривають ще довше. Вже пройшло 27 років з того моменту, як вони були визнані містами-побратимами.

І саме зв‘язкам між цими двома містами і присвячений мурал «Die offene Tur» Олексія Постульги. Місце розташування муралу також невипадкове. Він якраз розміщений навпроти будинку, де колись стояла німецька євангелічно-лютеранська церква. Цей будинок у південно-німецькому стилі був збудований у 1913 році, а 1958-му – зруйнований. Та сама вулиця, яка якраз була прикрашена цим муралом, колись носила назву «Німецька».

«Її знесли начебто по «бажанню робочих мас», так як вона порушувала архітектурну картину міста, – розповів Вольфґанґ Мьоссінґер, Генеральний консул Німеччини в Донецьку, – так, вона порушувала партійну ідеологію єдності та диктатури. Подібні дії зі знищення подібних символів з ідеологічних мотивів є злочином комуністичної епохи. Але в пам‘яті багатьох харків‘ян вулиця Пушкінська залишилась як Німецька».

За словами посла, Харків з самого початку знаходився в тісному зв‘язку з Європою та її культурою. А цей мурал якраз нагадуватиме харків‘янам про традиційну дружбу між Нюрнбергом та Харковом.

«Зі заснування незалежної України, з початку дипломатичних стосунків між Німеччиною та Україною дружба між нами тісна як ніколи раніше, – зазначив Мьоссінґер, – і що історичне усвідомлення себе як частини Європи породжує прагнення до будівництва сучасної демократичної України».

Нагадаємо, сьогодні у Художній галереї імені Генріха Семирадського Каразінського університету з нагоди 500-річчя Реформації відкриється виставка “Here I stand — Мартін Лютер, Реформація та її наслідки”. Виставка працюватиме у межах Тижнів Німеччини в Україні 2017.

comments powered by HyperComments