У Харкові відкрили пам‘ятник Гулак-Артемовському

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 17 листопада 2017, 15:37
Пам‘ятник визнаному вченому та літератору можна побачити поблизу Каразінського університету.
У Харкові відкрили пам‘ятник Гулак-Артемовському

Сьогодні, 17 листопада, відбулося урочисте відкриття пам‘ятника Петру Гулак-Артемовському, українському літератору, вченому та перекладачу. Він був встановлений поблизу Харківського національного університету, де свого часу Гулак-Артемовський був ректором.  

«Ми сьогодні встановимо пам‘ятник найвидатнішому, найяскравішому ректору університету і класику української літератури, – наголосив Віль Бакіров, ректор ХНУ ім. В.Н. Каразіна, – це Гулак-Артемовський Петро Петрович, який зробив надзвичайно вагомий внесок щодо встановлення, розвитку, відродження українського слова, української поезії та літератури… Навколо університету є багато пам‘ятників біологам, економістам, історикам, математикам. Є пам’ятник студбатівцям, які захищали нашу країну під час війни. Але біля університету не було пам‘ятника літератору, поету. І я дуже радію з того, що сьогодні ми цим пам’ятником відзначаємо величезний вклад університетського товариства в українську літературу».

За його словами, відкриття пам‘ятника стало визначною подією для університету. Цим Харків не тільки вшанує Петра Гулак-Артемовського як визначного вченого та літератора, а й відзначить зроблений ним вклад в розвиток української культури.

«Історія України, історія Харківщини безпосередньо пов‘язана з історією харківського університету, – зазначив Анатолій Бабічев, заступник голови ХОДА, – саме на початку ХІХ століття українське національне відродження починалося саме з нашого університету. Гулак-Артемовський – це та непересічна особистість, яка зробила внесок в розвиток нашої культури. Я впевнений, що якщо б не він, не його адміністраторські функції, не його творча особистість – то такої Харківщини не було би».

На урочистому відкриті були присутні керівники університету, викладачі, студенти та держслужбовці. Після офіційних промов вони поклали до пам‘ятника квіти. За словами виступальників, ця подія дасть можливість наступним поколінням насолоджуватися ще одним пам‘ятником багато десятиліть.

comments powered by HyperComments