Юлія Світлична взяла участь у флешмобі проти гендерного насильства

П'ятниця, 24 листопада 2017, 19:46
Голова ХОДА Юлія Світлична разом із представником Президента України у Верховній Раді, народним депутатом Іриною Луценко взяла участь у флешмобі в рамках глобальної кампанії UNiTE «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства в Україні».
Юлія Світлична взяла участь у флешмобі проти гендерного насильства

Міжнародна кампанія проводиться щороку – з 25 листопада (Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок) до 10 грудня (Дня прав людини).

На підтримку «16 днів активізму» щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй з боротьби з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем та рішень у всьому світі. Цього року флешмоб, який передує старту «16 днів активізму», одночасно проходить у 16 містах України. У Харкові місцем його проведення став майдан Конституції.

«Сьогодні Харківщина долучилася до цієї акції та каже своє рішуче «ні» насильству над жінками, - наголосила голова ХОДА Юлія Світлична. – Кожна жінка має бути захищеною. Ми тут зібралися, бо ми сильні, бо ми сповідуємо закони ХХІ століття. Дякую всім, хто долучився до цієї акції. Ми розуміємо, що ця проблема в Україні є. Але наша головна сила – в тому, що ми її не замовчуємо. На Харківщині є суспільне розуміння того, що ми маємо сформувати нульову терпимість до насильства. Сподіваюся, що кожен з нас розуміє важливість цієї проблеми, що з кожним роком у нас буде все більше однодумців».

«Ці 16 днів спрямовані на те, щоб по всьому світу люди порушували питання насильства в родинах, насильства під час війни, збройних конфліктів, насильства економічного, психологічного над жінками та старшим поколінням, над дітьми», - відзначила Ірина Луценко.

Ірина Луценко навела шокуючі цифри щодо ситуації з родинним насильством в Україні: «Щороку поліцією фіксується близько 165 тисяч звернень жінок, яких побили в сім’ї, які піддалися побоям, приниженням, яких зґвалтували. Три мільйони дітей щороку спостерігають за сімейними чварами в українській сім’ї. 10% з цих дітей є зґвалтованими членами власної сім’ї. 60 % жінок, які йдуть з дому та стають безхатченками, - це жінки, які піддалися серйозному домашньому насильству».

Представник Президента у Верховній Раді України відзначила, що наразі на розгляді в парламенті знаходяться два законопроекти, що стосуються питання гендерно обумовленого насильства.

«Це закон про запобігання та протидію домашньому насильству – він підготовлений до другого читання. Він буде винесений на друге читання до кінця року. Другий закон – той, яким криміналізується домашнє насильство, адже це не тільки зґвалтування чи побиття, це й психологічне насильство, й економічне», - відзначила Ірина Луценко.

Вона також додала, що Харківщина стала першим регіоном України, де було створено притулок, де жертви домашнього насильства можуть знайти прихисток від своїх кривдників.

«Харківщина має всі шанси створити в Україні цілісну систему реагування та профілактики домашнього насильства, - відзначив заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Павло Замостьян. – Ця система включатиме й притулки, і мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, і юридичну допомогу, і участь поліції, і системи охорони здоров’я – так, як це працює в інших країнах світу».

Під час флешмобу традиційним кольором акцій UNiTE – помаранчевим – було підсвічено монумент Незалежності України на площі Конституції, а всі учасники акції розкрили помаранчеві парасольки на знак солідарності.

comments powered by HyperComments