Ізраїль допоможе Харкову відкрити центр для реабілітації після складних поранень у зоні АТО - Світлична

Вівторок, 28 листопада 2017, 14:36
Фахівці ізраїльського медичного центру імені Хаїма Шиба навчатимуть харківських медиків з Інституту протезування новим методикам реабілітації та лікування пацієнтів з важкими травмами.
Ізраїль допоможе Харкову відкрити центр для реабілітації після складних поранень у зоні АТО - Світлична

Cьогодні відбулася зустріч, під час якої іноземні експерти діляться досвідом щодо надання реабілітаційних послуг за участю голови ХОДА Юлії Світличної.

З її слів, це результат перемовин із Посольством Ізраїля. Саме ця країна має найпрогресивніші технології з лікування та реабілітації як цілого ряду важких захворювань, так і складних поранень під час військових конфліктів.


До речі, обласна влада планує створити навчально-практичний центр, де будуть співпрацювати фахівці з фізіотерапії, реабілітації та ерготерапії з України та Ізраїлю. Про це голова ХОДА написала на своїй Фейсбук-сторінці.

"Це лише початок, перший крок на шляху співпраці двох країн. Надалі плануємо створити постійно діючий центр, що стане базою як для підготовки кадрів та обміну досвідом, де можна буде розробляти нові методики спостерігати за особливо важкими випадками лікування і реабілітації воїнів-учасників АТО. Але й багатьом дітям і дорослим із втраченими руховими функціями професійна реабілітація надасть шанс на повноцінне життя", - сподівається Юлія Світлична.

Тезу про те, що в Ізраїлю є значний досвід щодо того, як реагувати та допомагати людям  в екстрених ситуаціях, підтвердив голова політичного департаменту Посольства Ізраїлю в Україні Реут Шапіро Бен-Нафталі.

«У України він поки менший і під час сьогоднішньої зустрічі ми повинні подумати, якими технологіями можемо поділитися», – зазначив він.

Ізраїльські реабілітологи у Харкові проведуть сьогодні низку тренінгів з лікарями Інституту протезування щодо застосування сучасних реабілітаційних методик. Крім того, вони мають провести майстер-клас з лікування та подальшої допомоги бійцям, які отримали травми внаслідок вибуху, ампутації нижніх кінцівок чи які мають наслідки травм хребта.

Нагадаємо, рівно місяць тому під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс Юлія Світлична заявила про реалізацію на Харківщині литовських напрацювань в області телемедицини та сільської медицини. На порядку денному також стоїть підписання Угоди про партнерство та співробітництво між КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» та ЗАТ «Кардіоліта» (Литва).


Останнім часом харківська губернаторка ініціювала серію зустрічей з лікарями області та обговорила реформу сільської медицини, основу якої покладено Президентом.

«Уже в наступному році будуть кардинально змінені умови надання первинної медичної допомоги в сільській місцевості. По всій країні планується створити нові сучасні медичні амбулаторії, які будуть оснащені всім необхідним обладнанням для надання первинної допомоги. Погані умови і ряд якість медичних послуг на селі вимагають негайних дій », - вважає глава Харківської ОДА.

До речі, на Харківщині мають побудувати близько п’ятдесяти нових амбулаторій. Даний проект буде реалізуватися в межах реформи первинної медичної допомоги в сільській місцевості та потребуватиме фінансування на суму близько 14 мільярдів гривень.

На думку Юлії Світличної, закон про розвиток сільської медицини підвищить рівень надання послуг населенню навіть у віддалених селах.

comments powered by HyperComments