Після об’єднання в ОТГ їх фінансування зросло втричі – аналітик

Четвер, 28 грудня 2017, 15:09
Серед основних пунктів збільшення фінансування – ріст витрат на освіту, соціальне забезпечення населення та охорону здоров’я.
Після об’єднання в ОТГ їх фінансування зросло втричі – аналітик

На базі Роганської об’єднаної територіальної громади, яка була утворена минулого року, представники Громадського Телебачення провели дослідження. Воно мало стосунок до того, як змінилося життя громади після об’єднання і які фінансові можливості були перед нею відкриті.  

«Ми побачили що після об’єднання відбулося – більш ніж у три рази, – збільшення бюджету у порівнянні з усіма бюджетами тих населених пунктів, які були до неї включені ,– розповів Олексій Свід, аналітик проекту, – серед основних пунктів збільшення фінансування – ріст витрат на освіту, соціальне забезпечення населення та охорону здоров’я».

За його словами, до створення ОТГ сфера охорони здоров’я на місцях фінансувалася на державному рівні. Проте зараз це питання перейшло до територіальної громади, яка буде визначати необхідний об’єм коштів та їх подальший розподіл.

Зокрема, Олексій Свід зазначив, що на 2016 рік всі громади мали б отримати 13 мільйонів 37 тисяч гривень, а в результаті об’єднання на 2017 рік було виділено 67 мільйонів 210 тисяч гривень. Також були збільшені видатки на охорону здоров’я та освіту. А щодо сфери соціального захисту, то тут за перше півріччя поточного року фінансування зрослу більше ніж в 15 разів.

«Вони мають вже більше коштів, медицина – це вже повністю їхня парафія, – розповів Свід, – вони самі визначають що для них є авторитетним. Але все це залежить від інтенсивності самої громади. А також від того, як вони будуть лобіювати власні інтереси. Ми часто бачимо, що в Україні ради різних рівнів реалізують власні проекти не на базі певних досліджень чи реальних потреб, а виходячи з того, що їх представники вважають кращим.

За словами аналітика, представники Роганської ОТГ зазначали, що ситуація в громаді покращилась, там вже є можливість розвивати певні локальні проекти. В цьому плані там є великий потенціал. Проте Свід розповів, що більшість ОТГ не беруться за масштабні та довготривалі проекти, зосереджуючи увагу на тих, які дадуть швидкі та видимі результати. Наприклад, як то ремонт доріг чи встановлення дитячих майданчиків. За словами аналітика, причина цьому – стереотип, згідно якому значний розвиток можливий хіба що в обласних центрах

.

comments powered by HyperComments