Чим далі в область, тим менше допомоги для учасників АТО – харківські психологи

Юлія Гуш  |  Середа, 17 січня 2018, 17:54
А проблем тут достатньо – депресивні стани, алкоголізація, насильство в родинах та нерозуміння з боку оточення.
Чим далі в область, тим менше допомоги для учасників АТО – харківські психологи

Про це розповіли співробітники Центру допомоги учасникам АТО, які допомагають як самим ветеранам, так і членам їх сімей. Спектр їх послуг достатньо широкий – від психологічної підтримки до консультацій з приводу земельних питань.

«47% - це питання, пов‘язані з наданням психологічної допомоги, 24% - питання, пов‘язані з наданням медичної допомоги, – розповіла Ольга Щербакова, керівниця Центру, – 16% - працевлаштування і пенсійне забезпечення, 4% - це консультації з приводу земельних питань, і 9% - це різноманітні теми. Але серед них хочеться відмітити те, що 2% - це звернення членів родин учасників АТО с приводу такої неприємної теми як насильство в сім‘ї. І ми відмічаємо ріст таких звернень».

Олена Луценко, психотерапевт,  у свою чергу розповіла, що рівень насилля в родинах, в тому числі сім‘ях учасників АТО, зростає: «І тут дуже важливо взяти до уваги той факт, що дуже мало хто звертається з цією темою. Бо насправді цей відсоток набагато більший. Але в нашій культури не прийнято говорити про родинні проблеми, прийнято, що жінка має терпіти. І коли вже є подібні звернення, то тут має місце сміливість. І з іншого боку – загроза життю чи самій людині, чи дітям. На цю тему дуже важливо звертати увагу».

Нерідко учасникам АТО, які повертаються до мирного життя, важко впоратися з власним емоційним станом. Адже вони можуть стикнутися з неблагополучними соціально-економічними умовами, які тільки погіршують їх стан. Також Олена Луценко зазначила, що часом власні родини не завжди готові правильно відреагувати на їх поведінку. Крім того, вони не завжди готові зрозуміти ті емоції, які пережила людина, що пройшла війну.

Також психолог відмітила такі проблеми, як алкоголізація учасників АТО та розповсюдження депресивних станів. Проблем також додає ворожість та нерозуміння з боку оточення, що може бути напрочуд травматичним. Проте разом з тим в країні люди до сих пір не дуже звикли звертатися за психологічною допомогою. При чому, чим далі в область, тим менша можливість її отримати.

Луценко також відмітила, що в країні  ще немає структури, яка б слідкувала за благополуччям всіх учасників АТО та могла в разі необхідності вчасно надати допомогу. Вона зазначила, що в соціумі має проводитися системна робота для того, щоб воно могло приймати ветеранів.

В свою чергу Валерій Луценко, кризовий психолог, відмітив позитивну тенденцію роботи Центру. Коли ті люди, які вчасно отримали психологічну допомогу, знаходять себе в цивільному житті, заводять родини та застосовують ті знання та навички, які вони отримали на фронті.

comments powered by HyperComments