Добре знайома нам тактика «гібридної війни» була вперше застосована більшовиками заради знищення УНР - Світлична

Понеділок, 22 січня 2018, 12:23
22 січня в Харківській області відзначають День Соборності України та 100-річчя прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, яким було проголошено незалежність Української Народної Республіки.
Добре знайома нам тактика «гібридної війни» була вперше застосована більшовиками заради знищення УНР - Світлична

Урочисті заходи проходять у всіх районах області. У Харкові до 99-річчя соборності відбулось покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. У заході взяло участь керівництво ХОДА, представники громадських організацій, воїни АТО, волонтери, харків’яни та гості міста.

До речі, сьогодні в Україні традиційно відбувається акція "Живий ланцюг", під час якої символічний ланцюг з людей об`єднує два береги Дніпра.

У День Соборності губернатор Харківщини звернулася до жителів регіону:

"100 років незалежності України та 99 років Соборності – це ті річниці, які ми б могли та мали відзначати сьогодні.

У цей день 100 років тому Українська Центральна Рада своїм ІV Універсалом проголосила Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу». Україна проголосила незалежність раніше Польщі, Чехії, країн Балтії…

99 років тому в цей день – у першу річницю української незалежності – на Софіївській площі в Києві святкували велику подію в житті молодої держави – омріяне возз’єднання із західною Україною. Підписання Акту Злуки стало реалізацією багатовікових намірів національних державників, а головне – прагнення народу жити в соборній і вільній Україні.

На жаль, омріяне майбутнє незалежної України не відбулось у 1918 році. Заради знищення УНР більшовиками були застосовані всі можливі методи – в тому числі й настільки добре знайома нам сьогодні тактика ведення «гібридної війни» та створення маріонеткових проросійських республік. Втрата незалежності Українською Народною Республікою обійшлась нашому народу надто дорого – вона коштувала мільйонів життів, які забрали репресії, Голодомор та війни. І це надзвичайно болючий та важливий історичний урок, який маємо пам’ятати сьогодні, коли на порозі нашого дому - знову той самий давній ворог.

Проголошення 22 січня 1918 року незалежності Української Народної Республіки та ідея соборності, що втілилася в Акті Злуки, стали наріжними каменями сучасної української державності. 22 січня 1919 року на Софіївському майдані в Києві українці святкували не просто підписання важливого історичного документа. Це було свято возз’єднання родини після довгої розлуки. І це саме той настрій, з яким сьогодні ми відзначаємо День Соборності. Це наше, загальноукраїнське, сімейне свято. День, у який ми особливо чітко відчуваємо згуртованість та взаємну підтримку. І це саме той день, коли маємо пам’ятати, що лише єдність дає нам силу та робить українців справді непереможними.

Щиро вітаю всіх земляків з Днем Соборності! Сил нам, добра та миру в нашій спільній оселі!".

comments powered by HyperComments