У Харкові відзначають ювілей української Вікіпедії

Юлія Гуш  |  Субота, 27 січня 2018, 19:37
В різних містах України проходить Вікімарафон, який об’єднує дописувачів україномовної Вікіпедії зі всієї країни.
У Харкові відзначають ювілей української Вікіпедії

З нагоди дня народження україномовної Вікіпедії в сорока населених пунктах України проходить Вікімарафон, долучитися до якого можуть всі охочі. 27 та 28 січня в бібліотеці імені Короленка іде процес активного створення нових статей для українського сегменту Вікіпедії. При чому, в заході беруть участь як досвідчені дописувачі, так і новачки, які на початку отримують всю необхідну теоретичну інформацію.

«30 січня ми відзначатимемо чотирнадцяту річницю від дня створення першої статті української Вікіпедії, – розповів Сергій Петров, координатор ГО «Вікімедіа Україна» в Харківській області, – і до цього дня щорічно проводиться Вікімарафон. Його учасники в режимі онлайн чи під час публічних заходів, які проходять в різних містах та селах України, створюють нові статті українською чи кримськотатарською мовою. Або англійською – але про Україну».

За словами Дмитро Власенка, представника ГО «Вікімедіа Україна», українська Вікіпедія продовжує розвиватися. На її сторінці регулярно з’являються нові з статті на різну тематику. При чому, стати дописувачами можуть всі охочі – для цього можна просто корегувати вже написані статті. Проте найбільш вагомий внесок роблять саме автори нових статей, які є спеціалістами з тієї чи іншої галузі.

«Вікіпедія, як енциклопедичний продукт, потребує фахових статей, – розповів проф. Володимир Білецький, викладач ХНТУ «ХПІ», – і ці фахові статті повинні принести редактори, науковці. І от так років 6-7 назад до мене звернулися мої колеги-хіміки з пропозицією поділитися з широкою громадськістю гірничими статтями. Я тоді активно редагував проект під назвою «Гірнича енциклопедія», який включає 18 тисяч статей. Тоді зійшлися пропозиція та бажання віддати цей проект колегам, аспірантам, студентам. І на сьогоднішній день понад 20 тисяч статей з цього фаху стоїть у Вікіпедії».

За його словами, на сьогоднішній день гірничий сектор української Вікіпедії є найбільш потужним. Він перевершив аналогічні сектори англійської, німецької, польської та французької Вікіпедії. А вони вважаються дуже потужними і містять в собі по 3-5 мільйонів статей загалом. А українська містить десь трохи більше 750 тисяч. За словами Білецького, така системна робота наглядно показує, як можна досягати успіху в певних галузях.

comments powered by HyperComments