Харківським психологам та вчителям допоможуть не «вигоряти»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 2 лютого 2018, 16:30
Спеціалісти, чия робота пов’язана з наданням психологічної допомоги, проходять заняття з супервізії.
Харківським психологам та вчителям допоможуть не «вигоряти»

Супервізії зараз проводяться в рамках проекту Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» «Психосоціальна підтримка і відновлення дітей, які пережили стрес». В першу чергу вони призначені для працівників шкіл і соціальних служб. Разом з незалежними експертами вони пропрацьовують та аналізують різного роду робочі ситуації, що має дозволити їм долати певні труднощі та покращувати свої професійні показники.

Ольга Клименко, керівниця ГО «Центр Психологічного Розвитку «РАЗОМ», розповіла, що заняття з супервізії були напрочуд корисними для спеціалістів, які працюють з постраждалими від військових дій. Це в першу чергу психологи, психотерапевти, соціальні працівники, активні волонтери. Такі заняття не тільки допомагають їм уникнути повторної травматизації, а й слугують свого роду профілактикою від професійного вигоряння.

«Дуже часто буває так, що порушуються межі професійної ролі, – розповіла Наталія Заїкіна, заступниця голови правління суспільно-правової організації «Егіда-Запоріжжя», – і людина, яка допомагає, стає рятівником. Коли вона власними ресурсами, забуваючи про себе, про їжу та сон, забуваючи про родину, старається якомога більше допомагати іншим. Але людські ресурси не безмежні. І на власних ресурсах достатньо тривалий час неможливо витягнути іншу людину».

За її словами, в таких випадках наступає психоемоційне вигорання, яке не дає людині працювати у звичному режимі. А супервізія в таких випадках стає тим інструментом, який дозволяє аналізувати свою роботу та занурення в неї, а також обговорювати найбільш актуальні питання зі своїми колегами. Це дозволяє залишатися в межах професійної діяльності, будучи при цьому здоровою людиною.

За словами Олени Нуреєвої, провідного психолога ЦСССДМ Київського району, необхідність супервізії стала особливо помітною у 2014 році, коли якраз розпочалася війна на Донбасі. Тоді психологи та психотерапевти, які працювали з постраждалими, ще не знали «техніки безпеки». Через що проблемою стало професійне вигорання. Нуреєва розповіла, що заняття з супервізії проходять як в групах, так і індивідуальному порядку. Вона переконана, що вони будуть корисні взагалі всім, чия діяльність пов’язана з роботою з людьми.

comments powered by HyperComments