На які особливості цьогорічного ЗНО слід чекати харківськім абітурієнтам

Четвер, 15 лютого 2018, 16:49
Цього року абітурієнтів під час реєстрації на проходження ЗНО очікує чотири нові особливості.
На які особливості цьогорічного ЗНО слід чекати харківськім абітурієнтам

Про такі зміни розповіла заступниця директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Наталія Русанова. За її словами, кожного року проведення зовнішнього незалежного оцінювання має свої особливості. І 2018 рік в цьому плані не став виключенням.

Цього року процес реєстрації на проходження ЗНО має чотири особливості. Перша пов’язана з тим, що тепер оцінювання має стосунок і до  професійно-технічних закладів і технікумів. Всі абітурієнти мають пройти тестування з української мови та літератури. Також з порядку реєстрації на ЗНО було вилучено норму щодо можливості подання при реєстрації копії свідоцтва про народження. Адже чинним законодавством перебачено, що особи, яким виповнилось 14 років, повинні отримати паспорт у формі пластикової картки.

Третя зміна має стосунок до вимоги щодо врахування рівня вивчення іноземної мови. За словами Русланової, до Центру зверталися абітурієнти, які не могли обрати відповідний рівень вивчення мови та коректно пройти реєстрацію. Все через те, що керівники їх навчальних закладів заздалегідь заповнювали відповідну інформацію, а в базі даних сталися помилки. В такому випадку абітурієнти мають звернутися до адміністрації закладу, а його керівники в свою чергу – подати відповідне клопотання до Регіонального центру.

Остання зміна стосується забезпечення особливих умов під час проходження ЗНО. Згідно ній абітурієнти, які потребують адаптації, повинні разом з іншими документами надати відповідний медичний висновок.

«Для осіб з порушенням слуху цього року додана ще одна умова – це можливість отримати в друковані формі тести до завдань з аудіювання, – заначила Наталія Русанова, – особи з порушенням зору мають можливість пройти ЗНО з використання завдань, надрукованих шрифтом Бройля».

Згідно прогнозам Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, цього року на проходження ЗНО має зареєструватися 23 тисячі абітурієнтів. Минулого року пройти оцінювання зголосилося 15 тисяч мешканців області.

comments powered by HyperComments