У Харкові відбудеться військово-патріотична акція для молоді «Слобожанські дзвони Перемоги»: програма

Вівторок, 13 березня 2018, 17:58
Педагогічні, учнівські та студентські колективи загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, громадські організації України, осередки Національної спілки краєзнавців на місцях, колективи державних та відомчих музеїв, архівних установ Харківщини запрошені взяти участь в обласній військово-патріотичній акції учнівської та студентської молоді «Слобожанські дзвони Перемоги».
У Харкові відбудеться військово-патріотична акція для молоді «Слобожанські дзвони Перемоги»: програма

Про це повідомляє прес-служба ХНУ Каразіна. 

Акція проводиться в межах руху учнівської молоді за збереження та примноження традицій, звичаїв, обрядів українського народу «Моя земля — земля моїх батьків», Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина — Україна» та Всеукраїнської молодіжної акції «Пам’ятати. Відродити. Зберегти».

Учасники акції здійснюють екскурсії, краєзнавчі експедиції, туристські подорожі місцями боїв, працюють в архівах і бібліотеках, упорядковують місця поховань захисників Вітчизни, надають у співпраці з органами місцевої влади допомогу ветеранам та учасникам війни, людям похилого віку. Зібрані матеріали використовуються у навчально-виховному процесі, поповнюють музейні колекції, експонуються на виставках.

Матеріали проведеної пошуково- краєзнавчої роботи подаються за такими напрямами:

1. «Стежки, опалені війною»

Учасники акції вивчають історичні події 1939-1945 рр.: - вивчення бойового шляху військових частин і формувань, які обороняли і визволяли міста, села, райони, дій партизанських загонів і підпільних груп, які сприяли армії в боротьбі за звільнення України від загарбників; - дослідження основних аспектів створення підпілля та партизанських формувань, виникнення національно-визвольного руху в Україні, їх місце та історичне значення для України; - пошук джерел з історії війни: документи, щоденники, речові свідоцтва, картографічні матеріали, ілюстрації, фотодокументи тощо; - розробка краєзнавчих маршрутів, пов’язаних з подіями війни, бойовим шляхом окремих військових частин, діями партизанських загонів на території Харківської області.

2. «Війна у спогадах очевидців»

За цим напрямом висвітлюється робота учасників акції такого змісту: - складання історії війни шляхом документування усних спогадів очевидців, фронтовиків, учасників Руху опору, працівників тилу, в’язнів нацистських таборів; остарбайтерів; людей, що проживали на окупованій території, дітей війни; - дослідження долі своєї родини в роки війни та в період відбудови господарства країни, створення родинних літописів.

3. «Ми вічно будемо пам’ятати і вам забути не дамо».

За цим напрямом учасники акції звітують про: - встановлення імен загиблих воїнів, що поховані в братських могилах українських міст і сіл та налагодження зв’язків з їх родинами; - проведення масових заходів, конкурсів творчих та науково-дослідницьких робіт на теми, пов’язані з подіями Другої світової війни; - роботу волонтерських загонів щодо допомоги ветеранам, сім’ям загиблих воїнів, догляду за братськими могилами загиблих воїнів.

4. «Юні герої-підпільники навічно в пам’яті народній»

Дослідження бойового шляху юних героїв – учасників бойових дій (синів полків, юнг), їх вкладу в перемогу над фашистськими загарбниками; - дослідження вкладу дітей та юнацтва в перемогу над фашизмом через самовіддану працю в тилу.

5. «Фільмотека пам’яті»

За цим напрямом учасники акції створюють фільми про пошукові дослідження та пам’ятні події на території району (населеного пункту) під час Другої світової війни (у довільній формі), про героїв-односельців, роботу волонтерських загонів.

6. «Герої не вмирають»

За цим напрямом учасники акції подають матеріали про життєвий шлях та подвиг героїв антитерористичної операції на сході України, а також заходи щодо увічнення пам’яті випускників навчальних закладів області, які загинули за незалежність і територіальну цілісність України.

7. «Чорнобиль: події, долі, пам’ять»

Учасники акції за цим напрямом досліджують участь у ліквідації аварії на ЧАЕС пожежників, медичних працівників, будівельників, працівників комунальних служб та хімічних бригад Харківської області.

comments powered by HyperComments