Харків`янам розкриють «Таємниці слобожанської писанки»

Понеділок, 19 березня 2018, 18:01
Експозиція демонструватиметься у фойє Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова (за адресою: вул. Університетська, 5). Відкриття відбудеться 27 березня о 15.00.
Харків`янам розкриють «Таємниці слобожанської писанки»

Про це повідомляє прес-служба ХОДА. 

Відвідувачі музею зможуть ознайомитися з цікавим світом закодованих знаків слобожанських писанок. Представлені на виставці старовинні та сучасні писанки розповідають про народне мистецтво розпису яєць, яке було поширеним у давнину на Слобожанщині і дійшло до наших днів завдяки аматорам, народним майстрам та професійним писанкарям. «Перлиною» виставки є оригінальні писанки зі знаменитої колекції видатного етнографа, засновника та першого директора музею Слобідської України Миколи Сумцова.

Раніше ми писали, що зі здобуттям Україною незалежности, виріс, як ніколи в минулому, інтерес до народного мистецтва. Й не тільки до «виконавських» його різновидів (музичного, танцювального), а й до декоративно-вжиткового. Особливе місце посідає тут писанкарство, тобто мистецтво оздоблення великодніх яєць. Поширене в багатьох країнах світу, воно ніде більше не досягло такого високого художнього рівня й не позначене таким розмаїттям форм, як в Україні.

Харківським майстрам писанкарства неабияк пощастило — в столиці Слобожанщини ще від 1993 року діє клуб, який об’єднав місцевих шанувальників цього чи не найдавнішого з відомих різновидів декоративно-вжиткового мистецтва.

 

 

comments powered by HyperComments