Як зекономити на комунальних послугах – підказка з Харківської мерії

Вівторок, 20 березня 2018, 20:41
Мешканці будинків комунальної форми власності у Харкові зможуть отримати частину коштів з міського бюджету на енергоефективні заходи.
Як зекономити на комунальних послугах – підказка з Харківської мерії

Для цього мешканці будинку повинні провести збори і більшістю голосів прийняти рішення про участь у програмі. Тоді місто прийме їх заявку до розгляду.

«Це може бути встановлення енергозберігаючих вікон, утеплення трубопроводів у підвалах, встановлення нових дверей, економного освітлення», – підказує директор Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков.

Згідно з умовами програми, мешканці будинку повинні будуть зібрати не менше 30% необхідних коштів, решта буде виділена з міського бюджету. Поки обмежень з вартості робіт немає.

«Це дозволить зменшити розмір плати за комунальні послуги для харків'ян. Сьогодні є багато будинків, які оснащені будинковими приладами обліку, але в той же час відбуваються певні втрати тепла всередині будинку, і немає того ефекту економії, який міг би бути. Ця програма якраз і розрахована на продовження тієї роботи, яка ведеться в місті силами комунальних підприємств», – розповів пан Роман.

Щоб роз'яснити людям, як брати участь у програмі, яку користь їм це принесе, у Харкові проведуть роз'яснювальну роботу – почнуть поширювати інформаційні матеріали і створять сайт, на якому можна буде не тільки отримати потрібні відомості, а й заповнити документи і залишити заявку учасника.

Кошти на енергоефективні заходи будуть виділені після того, як буде сформована перша заявка.

«В першу чергу ініціатива повинна бути від жителів», – сказав Роман Нехорошков.

Також у Харкові працює програма часткового відшкодування кредитів на утеплення будинків для ЖК, ЖБК та ОСББ. За її умовами, місто відшкодовує до 20% тіла кредиту, який надають уповноважені банки, ще 20% – бюджет області і 40% – Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Крім того, харків'яни можуть взяти участь у Програмі часткового відшкодування фізичним особам відсотків за кредитами на енергозбереження.

comments powered by HyperComments