Як реалізується медреформа на Харківщині: детально

Понеділок, 26 березня 2018, 18:07
Заступник голови ХОДА Михайло Черняк відвідав амбулаторію загальної практики-сімейної медицини селища Манченки, яка входить до складу Центру первинної медико-санітарної допомоги Пісочина.
Як реалізується медреформа на Харківщині: детально

Про це повідомляє прес-служба ХОДА.

В амбулаторії працюють два сімейних лікарі, три медичні сестри та дві молодші медичні сестри. Також до складу закладу входить фельдшерський пункт. У закладі є денний  стаціонар на шість ліжок. В амбулаторії проводяться й виїзні консультації лікарів-спеціалістів Мереф’янської центральної районної лікарні. Заклад забезпечений новим автомобілем для виїзду на виклики пацієнтів.

«Амбулаторія надає медичну допомогу мешканцям селища Манченки, сіл Санжари, Травневе, Барчани, Спартаси, Ударне, Мищенки, Нестеренки, Гурине, Горіхове. Загалом у закладі обслуговуються 4 тисячі осіб», - розповіла завідуюча амбулаторією Алла Кузьменко.

За її словами, до старту медреформи готуються дуже активно - з населенням проводять роз’яснювальну роботу, більшість пацієнтів уже надали документи, необхідні для підписання декларації.

«За нашими підрахунками, наразі кожен з сімейних лікарів уже має близько півтори тисячі пацієнтів. Реформа впроваджуватиметься поступово, тому впевнена, що нова система запрацює успішно», - зазначила Алла Кузьменко.

Оглянувши заклад та поспілкувавшись з його колективом, Михайло Черняк зазначив, що Манченківська амбулаторія - взірець медичного закладу першої ланки. І загалом заклади, що розташовані в районах області, сьогодні активно ремонтуються, оснащуються, тому часто не поступаються за умовами харківським. 

«Це яскравий приклад державної політики відносно сільської медицини. Президентом України ініційовано реформування цієї галузі, й ми реалізуємо цю ініціативу в Харківській області під керівництвом голови ХОДА Юлії Світличної. Значну увагу приділяємо зміцненню матеріально-технічної бази медичних закладів у районах області. Рік тому будівля амбулаторії в Манченках була капітально відремонтована: замінено покрівлю, систему опалення, забезпечено водопостачання всіх кабінетів, оновлено мережі електропостачання, обладнано денний стаціонар, виконано упорядкування території. Минулого року для амбулаторії було придбано комп’ютерну техніку. Також відремонтували дорогу, яка веде від закладу до основної траси», - розповів Михайло Черняк.

За його інформацією, цього року планується завершити виготовлення проектно-кошторисної документації для розташування в Манченківській амбулаторії службового житла.

«Це відповідатиме програмі Президента Петра Порошенка, згідно з якою в області буде побудовано 50 нових амбулаторій зі службовим житлом для лікарів. Так ми створимо належні умови для фахівців та зацікавимо їх у роботі в селі», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Нагадаємо, у лютому реформування первинної ланки медичної допомоги в селі стало одним із головних питань під час засідання Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Так, за словами губернатора Харківщини Юлії Світличної, зараз вперше за роки незалежності нашої держави Президент України звернув увагу на розвиток саме сільської медицини. На її думку, завдяки цьому виникла можливість налагодити цю сферу, адже зараз вона перебуває у жахиловому стані. Голова ХОДА підкреслила необхідність підтримувати цю сферу. 

comments powered by HyperComments