Харківських школярів порівняють з їх іноземними однолітками

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 30 березня 2018, 16:13
Цього року Україна приєднається до Програми міжнародного оцінювання учнів – PISA.
Харківських школярів порівняють з їх іноземними однолітками

Програма PISA має на меті порівняти освітні системи близько 80 країн світу через вимірювання знань та навичок школярів із читання, математики та природничих дисциплін, які не мають прямого зв‘язку зі шкільною програмою. Про це розповів Олександр Сидоренко, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти. За його словами, дана програма в Україні реалізовується вперше.

«Користь від цієї програми неоціненна, – підкреслив він, – по-перше, автори програми, розробники навчальних планів, розробники підручників, розробники структури навчального плану, вони отримають реальну можливість побачити наскільки це ефективно робиться. Наскільки процес управління освітою, процес визначення її змісту, форм і методів дає результативність. А найголовніша користь полягатиме у тому, що ми побачимо наскільки наші п’ятнадцятирічні діти (це будуть тільки діти цього віку) в Україні ідуть в одному напрямку з їх ровесниками в країнах Європи та світу у плані підготовки до самостійного життя».

Дослідження PISA проводиться кожні три роки шляхом перевірки знань та навичок 15-річних учнів. Адже в багатьох країнах вважається, що саме в цьому віці підлітки встають перед вибором своєї майбутньої професії і, загалом, подальшого життєвого шляху. Найяскравіша особливість програми полягає в тому, що оцінювати будуть не досягнення в навчанні, а вміння учнів застосовувати отримані знання на практиці.

«Ми завжди орієнтуємось на розвиток нашої системи освіти зважаючи на досвід передових країн, – розповів Анатолій Бабічев, заступник голови ХОДА, – саме за рейтинговими показниками – це і США, і Австралія, і Великобританія, і Німеччина, і Франція. Там, де є найбільш рейтингові навчальні заклади, там є і найбільші здобутки в системі освіти. Нам важливо порівняти те, що робимо ми і що роблять вони. Можливо, насправді виявиться, що ми набагато краще працюємо. А може, ми йдемо в зовсім іншому напрямку і у нас будуть показники, скажімо, більше схожі на азіатські країни».

Нагадаємо, що на Харківщині вже завершилася реєстрація на проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Пройти тестування зголосилося 21 011 осіб, що значно більше, ніж це було минулого року. Загалом, цьогорічне ЗНО має стати викликом для Харківської області.

comments powered by HyperComments