Хто отримає компенсацію за нерухомість в районі будівництва метро

Понеділок, 2 квітня 2018, 19:18
Компенсація за об'єкти житлової нерухомості, що викуповуються, надається тільки їхнім власникам і не може надаватися зареєстрованим у таких будинках мешканцям.
Хто отримає компенсацію за нерухомість в районі будівництва метро

Про це сьогодні, 2 квітня, повідомив директор Департаменту реєстрації Олег Дробот, коментуючи процедуру викупу нерухомості при підготовці до майбутнього будівництва ділянки метро в напрямку Одеської.

Власники нерухомості часто звертаються з питанням: «Що входить у суму компенсації, тільки оцінна вартість квартири, чи вона покриває ще й витрати на пошук житла (послуги ріелторів)?».

Закон України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, розміщених на них, які знаходяться у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» не містить поняття «сума компенсації». Законом передбачена викупна ціна - це вартість земельної ділянки (її частини), житлового будинку, інших будівель, споруд, багаторічних насаджень, розміщених на ньому, з урахуванням збитків, завданих власнику внаслідок викупу земельної ділянки, які будуть нанесені власнику у зв'язку з достроковим припиненням його зобов'язань перед третіми особами, у тому числі упущена вигода.

У випадку надання власнику іншої земельної ділянки замість тієї, що відчужується, у викупну ціну вноситься вартість виготовлення документації із землеустрою, розробка якої необхідна для отримання у власність такої земельної ділянки, а також витрати, пов'язані з державною реєстрацією прав на неї.

Звіти з експертної грошової оцінки земельних ділянок, які відчужуються, підлягають рецензуванню, державній експертизі землевпорядної документації.

Олег Дробот зазначив, що оцінка об'єктів нерухомості проводитиметься відповідно до норм законодавства незалежними суб'єктами оціночної діяльності, обраними на конкурсній основі. Витрати будуть профінансовані за рахунок коштів міського бюджету Харкова.

власниками 88 об'єктів нерухомості, що викуповуються, є 142 фізичні та юридичні особи. Всім їм були надіслані письмові повідомлення про викуп. Крім того, такі повідомлення були опубліковані у газеті «Слобідський край», на сайтах Харківської міської ради та Харківського метрополітену.

Олег Дробот зазначив, що станом на сьогодні, 2 квітня, переговори вже проведені зі 119 власниками, з 16 власниками необхідно врегулювати юридичні питання (вступ у спадок тощо), з сімома - переговори ще належить провести.

Завершити переговорний процес планується після досягнення або недосягнення згоди за всіма умовами.

Директор Департаменту реєстрації підкреслив, що харків'яни отримують консультації з усіх потрібних питань і у майбутньому можуть розраховувати на допомогу мерії. Якщо це буде необхідно, людям з інвалідністю, матерям-одиначкам, багатодітним сім'ям та іншим громадянам з особливими соціальними потребами буде надана допомога при переселенні. Крім того, місто братиме участь у вирішенні таких проблемних питань, як влаштування дітей у нові школи, дитячі садки, допоможе з перевезенням речей та сприятиме в іншому, залежно від потреб городян.

У міськраді створена окрема гаряча лінія для звернень власників об'єктів нерухомого майна, що підлягають викупу. У випадку виникнення додаткових питань харків'ян просять звертатися за телефоном: 725-34-34.

comments powered by HyperComments