У Харкові демобілізованим АТОшникам допоможуть повернутися до мирного життя

Юлія Гуш  |  Вівторок, 3 квітня 2018, 16:17
Харківські спеціалісти вирішили об’єднатися в організацію «Комплексна психологічна допомога бійцям АТО» для того, щоб зробити свою роботу більш ефективною.
У Харкові демобілізованим АТОшникам допоможуть повернутися до мирного життя

Робота спеціалістів даної організації має допомогти колишнім військовим повернутися до мирного життя. Вона включає в себе консультації, а також медичну і психологічну підтримку з боку експертів. Які, так чи інакше, мають досвід роботи  з військовослужбовцями.

За словами Андрія Гайдабруса, засновника проекту, демобілізовані військовослужбовці внаслідок бойових дій, перебування в зоні АТО, бомбардувань переживають зміни у своїй психіці і вже не можуть бути тими ж цивільними людьми, як і раніше. Розлади, від яких потерпають колишні військові, їх реакції на навколишні події мають свої особливості, тому вони особливо потребують комплексної психологічної допомоги.

Він розповів, що у межах проекту організації «Комплексна психологічна допомога бійцям АТО» військові спочатку звертаються до менеджера за інформаційною підтримкою. Той може не тільки провести консультацію, а й направити їх до іншого спеціаліста та супроводжувати в процесі лікування. На даний момент учасники проекту працюють на базі Військового шпиталю.

«Є певна кількість людей, яка потребує допомоги, – розповіла Роксана Рзаєва, засновниця проекту, – і є координатори з психологічною освітою, які проводять з ними первинні бесіди. Вони мають можливість оцінити, використовуючи ефективні методи дослідження або оцінювання симптомів, чи потребує людина допомоги спеціаліста».

Наступним етапом, власне, є консультація лікаря. Але поки що, за її словами, таких небагато. На відміну від кількості людей, які потребують їхньої допомоги. На даний момент є психіатр, нарколог, невропатолог. Форми роботи різні – можливі як індивідуальні консультації, так і групова робота у форматі «рівний – рівному». Також на підтримку можуть розраховувати і родичі військових.

За словами Андрія Гайдабруса, колишні військовослужбовці не завжди звертаються за допомогою спеціалістів, навіть коли вона просто необхідна. І як результат – відбувається накопичення психологічних проблем, виникає ризик розвитку та ускладнення депресивних, невротичних та афективних розладів. Крім того, значною проблемою стає алкоголізація та наркологізація колишніх військових. Проте після вдалого лікування люди повертаються до нормального життя.

comments powered by HyperComments