Харків‘янам розповіли про мову брехні та мову ненависті Радянського союзу

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 квітня 2018, 18:01
В місті відбулася презентація книги Лариси Масенко «Мова радянського тоталітаризму».
Харків‘янам розповіли про мову брехні та мову ненависті Радянського союзу

Презентація нового видання докторки філологічних наук та мовознавиці Лариси Масенко пройшла, зокрема, в ХНУ імені Г.С. Сковороди. Книга, власне, присвячена мові тоталітаризму, словесним маніпуляціям, пропаганді та викривленню універсальних моральних понять.

«Мені здається, що тема мови тоталітаризму – і нацистського, і радянського – вона дуже актуальна, – розповіла Лариса Масенко, – і на жаль, з приводу мови комуністичного тоталітаризму у нас дуже мало праць… І цікаво, що першим, хто звернув увагу на особливості вживання мови в цих тоталітарних режимах, був британський письменник та журналіст Джордж Орвелл у своїй праці «1984»».

Говорячи про значення та вплив мови ворожнечі, яка лунала за тоталітарних режимів, Масенко процитувала польського письменника Станіслава Єжі Лєца, який свого часу сказав: «Є настільки великі ворожі слова, що в них можна ув‘язнити цілі народи». За її словами, це якраз стосується радянського дискурсу.  

«На відміну від нацизму, нацистського режиму, який був відвертим у своїй антилюдській суті, який відверто проголошував расову теорію, вищість арійської раси та меншовартість інших, – розповідала Лариса Масенко, – і навіть закликав до знищення певних груп людей за етнічною ознакою, цей тоталітаризм тримався не лишень на теорії, не лишень на знищенні груп населення».

За її словами, тоді часто оперували гуманістичними та загальнолюдськими поняттями, повністю знецінюючи та викривляючи їх зміст. Наприклад, як то було зі «соціалістичною демократією» та «соціалістичним реалізмом», що не мали стосунку ні до самої демократії, ні до реалізму як такого.

Книга присвячена, зокрема, мові брехні та мові ненависті, яку свого часу використовувала радянська пропаганда. З першим все більш-менш зрозуміло: в радянській країні живуть щасливі люди, все, що знаходиться поза межами СРСР – зло, Україна, як про це співалося в гімні УРСР, зайшла своє щастя саме тут. Але про яке щастя можна говорити, якщо був Голодомор, Чорнобильська катастрофа, знищення інтелігенції?

Також, за словами Масенко, активно використовувалася мова ненависті, в тому числі і в офіційних документах. Людей, яких система вважала ворогами, називали «елементами», а їх знищення – «зачисткою». Активно використовувалися такі поняття, як «український буржуазний націоналізм», «куркуль» чи «підкуркульник», «відщепенець». Це не тільки прививало ворожість до цілих груп населення, а й сприяло їх дегуманізації.

Також Лариса Масенко зазначила, що в СРСР було місце і мові ненависті стосовно етнічних груп. Наприклад, свого часу кримських татар звинуватили в колабораціонізмі під час нацистської окупації, що згодом радянський режим використовував як привід для їх депортації. Такий прийом застосовувався і для утисків інших етнічних груп. За словами Масенко, вся ця антигуманна радянська система була нероздільно пов‘язана з обманом людей.

comments powered by HyperComments