Харківські переселенці не можуть реалізувати свої виборчі права на місцях

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 20 квітня 2018, 15:03
Така ж ситуація спостерігається у всіх регіонах України. Все через те, що вони не мають місцевої прописки.
Харківські переселенці не можуть реалізувати свої виборчі права на місцях

Про те, як внутрішньо переміщені особи не можуть реалізувати свої виборчі права, говорили під час публічної дискусії «Невидимі виборці». Приводом для цього став той факт, що 4% громадян, які свого часу були змушені покинути тимчасово окуповані території, не мають можливості брати участь в місцевих виборах за місцем свого фактичного проживання.

«Відповідно, для вирішення цієї проблеми був розроблений Законопроект 6240, який рік тому був зареєстрований у Верховній раді, – розповіла Тетяна Дурнєва, виконавча директорка громадського холдингу «Група впливу», – але він досі не виноситься на розгляд. А зараз в регіонах проходять обговорення шляхів впливу на депутатів Верховної ради. Це актуалізація проблеми, згідно якій внутрішньо переміщені особи позбавлені права брати участь у місцевому самоврядуванні, виборах до органів місцевого самоврядування і парламентських виборах в одномандатних округах».

Проблема в тому, що ці люди внаслідок російської агресії були змушені покинути власні домівки, проте вони до сих пір зареєстровані на окупованих територіях. А для того, щоб можна було б взяти участь в виборах на місцевому рівні, їхня виборча адреса має бути віднесена до певної територіальної громади. Через це ВПО і не можуть реалізувати своє право голосу на місцевих виборах та одномандатних округах.

«Вже рік в парламенті лежить механізм забезпечення виборчими правами переселенців, – зазначила Друнєва, – це процедура зміни виборчої адреси без зміни реєстрації в паспорті. Тобто, ми не можемо людей змушувати змінити свою прописку. Більше того – вони цього і самі зробити не можуть з відомих причин. Пропонується, що людина зможе звернутися до органу ведення реєстру виборців, написати заяву, здати документ, який підтверджує її адресу фактичного проживання. І він  змінить виборчу адресу. І людина буде внесена до списку виборців там, де вона проживає».  

Загалом, ця проблема до сих пір залишається доволі актуальною, адже внутрішньо переміщені особи вже четвертий рік, внаслідок неврегульованості чинного законодавства, не можуть скористатися своїм виборчим правом.

comments powered by HyperComments