Експерти на форумі в Харкові назвали три ключові реформи в Україні за останні роки

Світлана Хлестова  |  Вівторок, 24 квітня 2018, 16:14
У перелік увійшли соціальні реформи та децентралізація.
Експерти на форумі в Харкові назвали три ключові реформи в Україні за останні роки

Розмова про реформування відбувалася під час Східноукраїнського форуму громадських ініціатив «ІІІ Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується», який 24 квітня розпочався в Харкові. Вчений-економіст, член-кореспондент Академії технологічних наук України, Заслужений економіст України Олександр Пасхавер зазначив, що однією з найважливіших реформ є енергетична.

«Енергетична реформа - вона дуже непопулярна. Як економіст можу сказати, що люди незадоволені, що ціни піднімаються, але без неї корупцію не знищити. Реформа, яка підвищує ціну, знищує корупцію», - сказав він.

За словами Олександра Пасхавера, наступними в цьому списку є соціальні реформи.

«Соціальні реформи - освіти та охорони здоров'я. Це реформи десятиліття. Можна сказати, що вони розпочаті. Коли мова йде про реформи десятиліття, вони змінюються в процесі, в тому числі, їх цілі. Проблема в тому, що реформи, які б ми не називали, ми будемо повторювати, тому що вони адаптуються до наших цінностей. Не можна взяти текст шведського закону і надрукувати у нас, тому що шведські закони адекватні для шведів. Він не спрацює тут. Але цінності змінюються. І пройде 10 років, і нам доведеться провести ще раз всі реформи», - підкреслив Олександр Пасхавер.

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин зазначив, що ще однією важливою реформою є реформа децентралізації.

«Я б іще додав реформу децентралізації. Вона дуже важлива, але вона тільки почата. Вона буде розвиватися десятиліттями. Проблема в тому, щоб на місцях сформувати власника держави. Власник держави не формується на державному рівні. Тому що люди мають розуміти взаємозв’язок між тим, скільки їм коштує ця держава і якістю доріг. А кого вони обирають у місцеву владу – як після цього формується національна еліта», - сказав він.

Також експерт виділив серед важливих реформ зміну зовнішньо-політичного позиціювання. «І початок точкових економічних рішень. Я би навіть не говорив про економічні реформи, але тут є важливі речі, як запровадження системи «Прозоро», електронних аукціонів та інше», - зазначив Ярослав Юрчишин.

comments powered by HyperComments