Боротьба з корупцією не закінчиться, поки ми не завершимо нашу трансформацію - Олександр Пасхавер

Світлана Хлестова  |  Вівторок, 24 квітня 2018, 17:14
Ми не знищимо корупцію, корупція є нашою соціальною тканиною. У міру зміни наших цінностей, корупція буде відступати.
Боротьба з корупцією не закінчиться, поки ми не завершимо нашу трансформацію - Олександр Пасхавер

Про це у рамках дискусії Східноукраїнського форуму громадських ініціатив «ІІІ Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується», який сьогодні розпочався в Харкові, сказав вчений-економіст, член-кореспондент Академії технологічних наук України, Заслужений економіст України Олександр Пасхавер. Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин зазначив, що зараз для України дуже важливою є боротьба з корупцією.

«Але ця боротьба - це наслідок. Насправді, переважна більшість проблем у сфері боротьби з корупцією – це проблема неефективності старих радянських механізмів. Де-факто, тому нам так важко з нею боротися, тому що ми боремося з наслідками, а не з причинами», - сказав він. Його думку підтримав Олександр Пасхавер.

«Корупція - це найбільша наша проблема. Ми досягли гігантських успіхів, пов'язаних з її наслідками: і «Прозоро», і аналітична реформа, як раз йдуть по найбільшим видам корупції - зроблені гігантські кроки. Але корупція в цілому розвинена в нашому суспільстві. Боротьба з корупцією закінчиться нашою трансформацією, поки вона не буде переможена, трансформація не закінчиться», - додав експерт.

За словами Олександра Пасхавера, коли нам кажуть, що треба почати з того, що треба побороти корупцію, західні партнери думають про щось своє.

«Ми не знищимо корупцію, корупція є нашою соціальною тканиною. У міру зміни наших цінностей, корупція буде відступати. Це буде наслідок всіх змін, а раніше ми не переможемо корупцію», - підкреслив він. – «З одного боку, пристрій нашої економіки - це сотні тисяч людей, які мають монополію і отримують ренту. З іншого боку, це вільні люди, для яких свобода - це відповідальність, по-друге, вони не можуть існувати без неї. Це два класи людей. І я б сказав, що клас олігархату консолідований загальними інтересами. Клас вільних людей політично дуже слабкий. Швидше, відбувається нарощування сили. Ми будемо, на відміну від західних країн, змінюватися повільно, тому і корупція буде йти повільно».

Нагадаємо, що сьогодні в Харкові стартував Східноукраїнський форум громадських ініціатив «ІІІ Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується». Під час заходу Експерти назвали три ключові реформи в Україні за останні роки. Це енергетична та соціальна реформи, а також децентралізація.  

comments powered by HyperComments