Як харків'яни спонукають думати українців про збереження культурної спадщини

Юлія Гуш  |  Четвер, 26 квітня 2018, 16:06
Учасники проекту "Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини" розповіли про результати пророблених зусиль.
Як харків'яни спонукають думати українців про збереження культурної спадщини

Даний проект покликаний встати на захист культурних та архітектурних пам'яток різних міст України, які на сьогоднішній момент опинилися під загрозою. Зокрема, в його межах був розроблений відповідний законопроект, який має мінімізувати ризики виникнення корупційних схем у сфері збереження культурної спадщини. На даний момент він знаходиться на розгляді в юристів Комітету з питань культури та духовності.  

"Ми звертали увагу на моменти, які створюють корупційні ризики,  — розповіла Олена Купіна, юристка проекту,  — при цьому ми вивчили близько 80 нормативно-правових актів, які так чи інакше мають стосунок до охорони культурної спадщини. Ретельно розібрали 15 найбільш «гарячих» справ по всім областям України, подивилися, що у них було спільного".  

Увага також була приділена проблемним моментам в чинному законодавстві. Наприклад, вона зазначила, що в Україні існує державний реєстр нерухомих пам’яток. Але для того, щоб той чи інший об'єкт отримав відповідний статус, який його захищатиме, має пройти певний час від подання документації. Законодавство жодних чітких термінів не встановлює. Зокрема, в Харкові була низка пам'яток, які близько півроку залишалися без належного захисту.  

Окрім того, нещодавно керівниця проекту Олена Рофе-Бекетова виступила перед Верховною радою та розповіла про проблему руйнування пам'яток. Вона акцентувала увагу на знищенні культурної спадщини. Також була згадана унікальна садиба, яка цього місяця згоріла в Старому Мерчику. Як зазначила керівниця проекту, присутні позитивно сприйняли даний виступ.   

Рофе-Бекетова також підкреслила, що чинне законодавство потребує змін в сфері охорони культурної спадщини. Про це, зокрема, свого часу був знятий фільм "Зберегти не можна зруйнувати", який показали в десяти містах України. Загалом, його подивилося близько 1200 глядачів. За словами керівниці проекту, мета, яку ставили автори цього фільму, була досягнута. Адже глядачі говорили, що до цього показу не усвідомлювали всю глибину та масштаб даної проблеми. А щодо перспективи ухвалення цього законопроекту, то у неї тут доволі оптимістичні прогнози.  

  

comments powered by HyperComments