У Харкові відбудеться ХАРЗ-2018 у стилі pin-up

П'ятниця, 27 квітня 2018, 14:18
Минулий Харківський Ретро Зліт (ХАРЗ) не пройшов безслідно — його американська тематика виявилася популярною та невичерпною. Цього року ХАРЗ запрошує познайомитися зі стилем pin-up та епохою його розквіту — 19-20 травня на Арт-заводі «Механіка».
У Харкові відбудеться ХАРЗ-2018 у стилі pin-up

До Харкова приїдуть ніколи ще не бачені в нашому місті Lincoln Continental Cabrio (1962), унікальний Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe (1955) з гаража Леоніда Брежнєва та багато інших машин з усього світу й усіх епох. Як завжди, на ХАРЗ будуть конкурси, в тому числі «Костюм епохи», лекції та дитячі розваги, етап чемпіонату України зі звуку EMMA та змагання квадрокоптерів. А для любителів фотографуватися, яких на ХАРЗ завжди чимало, підготують фотозони з візажистами, костюмерами та, звичайно, ретроавтомобілями.

«Пін-ап» — не лише картинки з веселими дівчатами в кабінах американських льотчиків, пояснюють організатори. Це ціла епоха повоєнних 1940-х та всіх 1950-х, пов'язаних із ними добробуту, розвитку, оптимізму та розкішних автомобілів — одного з головних символів тієї епохи поряд із «пін-ап». Як пояснює художниця й лекторка ХАРЗ Олена Ковпак, автомобілі займали в «пін-ап» важливе місце й самі часто ставали «героями» малюнків, плакатів, рекламних постерів, багато з них сьогодні стали класикою.

«Навіть звичайні речі тоді ставали легендарними, настільки важливим був той час. Так само, як звичайні робочі штани «джинси» стали невід'ємною частиною культури, так і, здавалося б, звичайний, «народний» автомобіль Chevrolet Bel Air став іконою стилю, — розповідає співорганізатор ХАРЗ, фахівець із ретро-техніки Дядя Фара. — Він нескінченно ремонтопридатний, у ньому поєднуються відгомони плавникового стилю 1940-х, проте є вже прагнення до космосу у вигляді літачків на капоті. Він абсолютно модний у всі часи. Не дивно, що саме він був свого часу улюбленою машиною Брежнєва — той на ньому розсікав проспектами та їздив бездоріжжям на полювання».

Саме «брежнєвський» Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe 1955 року випуску опинився після розвалу СРСР у Дніпрі, в місцевих майстернях, де про нього фактично забули. Він був відновлений колекціонером Василем Панкратовим. Разом із «Бель Ейр» до Харкова з того ж гаража приїдуть Lincoln Continental Cabrio (1962) та Lloyd Arabella (1960). А ще в Харкові покажуть Rolls-Royce Phantom II (1928) — найбільш люксову машину поміж усіх можливих. Саме на «Фантомах» їздили на той час усі монархи та, зрозуміло, члени британської королівської сім'ї. Phantom ніколи не випускали багато — саме цієї моделі було створено трохи більше 1000, й одна з них стане зіркою ХАРЗ-2018. Усього до Харкова приїдуть десятки автомобілів, мотоциклів, моторолерів та велосипедів з минулого.

Проте, як завжди на Харківському Ретро Зльоті, не лише одними ретро-експонатами будуть тішити публіку. Вперше ХАРЗ відкриває свій лекторій: стилю «рin-up», його минулому та сучасному будуть присвячені лекції Олени Ковпак — три в суботу 19 травня, та дві в неділю 20 травня. Традиційно відбудеться конкурс елеганції «Костюм епохи» із модельєром Костянтином Пономарьовим, який очолюватиме журі. У конкурсі власники машин постануть в образах із епохи їхніх автомобілів.

Для дітей разом із партнерами зльоту компанією «Авантаж» теж придумали конкурс — «Малюємо майбутнє». У ньому юні художники зможуть реалізувати, здавалося б, нездійсненну мрію — розмалювати справжній автомобіль. Для цього організатори придбали «Волгу» та пофарбували її в білий колір, а професійні художники завдали контури майбутнього малюнка. При цьому дітям не обов'язково слідувати тим контурам, вони можуть малювати щось своє.

А для любителів іншого візуального мистецтва — фотографії — яких завжди багато на ХАРЗ, підготують дві фотозони. На одній планують відтворити інтер'єр епохи «пін-ап», а на другий можна буде знайти шість ретро-автомобілів тієї епохи, костюмерів та костюми, візажистів, стилістів. Із динаміків на ХАРЗ-2018 буде лунати рокабіллі, музичний стиль, створений у 1950-ті. Тим часом, прихильники лекцій і нових знань, крім розповідей про «пін-ап», зможуть дізнатися щось нове про військову техніку від Клубу військово-технічної історії «Шерман» історичного факультету ХНПУ імені Г. С. Сковороди або завітати до комп'ютерного музею з обчислювальними машинами та ігровими приставками початку цифрової ери від Software & Computer Museum.

Також в обидва дні ретро-зльоту вперше у Харкові відбудуться легальні гонки квадрокоптерів — II-й етап Чемпіонату України з Дрон Рейсингу UADR Challenge 2018. І вже традиційно в перший день ХАРЗ буде проходити етап Чемпіонату України з автозвуку EMMA.

Але першим глобальним нововведенням, із яким познайомляться любителі ретро-автомобілів цього року, стане зміна місця проведення ХАРЗ. Тепер він проходитиме під дахом, на Арт-заводі «Механіка». Інша земля. Так і відвідувачам комфортніше, та й власники експонатів не будуть хвилюватися, як на автомобілі впливатиме погода. «А ще поруч із нами відбуватиметься фестиваль грузинської кухні «Гаумарджос». Обов'язково зайдіть до них поїсти. За часів «пін-ап» їли багато, вдосталь і смачно».

Купити квитки на ХАРЗ-2018 можна тут.

comments powered by HyperComments