Порятунок «важких» пацієнтів та пошук зниклих дітей – харківські льотчики розповіли про свою роботу

Субота, 5 травня 2018, 13:02
На сьогоднішній день у Харківській області діє проект волонтерської санавіації, який має допомагати цивільному населенню та держслужбам.
Порятунок «важких» пацієнтів та пошук зниклих дітей – харківські льотчики розповіли про свою роботу

Літаки Цивільного повітряного патруля розташовуються на авіабазі «Рокитне». На ній працюють льотчики-добровольці, які на волонтерських засадах допомагають медикам доставляти «важких» пацієнтів до місця призначення, беруть участь у завданнях державних служб та провадять серед молоді заходи з національно-патріотичного виховання. Зокрема, за необхідності вони також беруть участь у розшуку дітей, які мали нещастя загубитися в природному середовищі. 

За словами старшого інспектора з особливих доручень відділу ювенальної превенції ГУ Нацполіції майора Олега Мотача, нещодавно саме завдяки авіації була знайдена чотирирічна дитина, яка загубилася на чистому полі.    

«До нас звернулися працівники Національної поліції, – розповів Юрій Покусай, керівник Повітряного патруля, – справа у тому, що дитина зникла. Організовується пошук, прочісування місцевості. Нами було прийняте рішення стосовно термінового вильоту на місце. У нас був радіозв‘язок, у нас на місці був офіцер бойового управління та координація повітряних заходів з боку авіапатруля. І таким чином було встановлене місцезнаходження дитини. Завдяки авіації було врятоване життя Сашка». 

«Я би хотів приділити увагу громадській діяльності повітряного патруля, а саме, патріотичному вихованню, – додав Олег Мотач, – адже ці люди, які нехтують своїм часом, своїми коштами, вони вказують молоді правильний шлях розвитку. Що потрібно бути патріотом, допомагати людям. Та громадянином з великої літери». 

Загалом, вже пройшло два роки, як постраждалих та хворих доставляють до лікарень за досить короткий проміжок часу. Інші волонтери також не залишалися осторонь та допомагали паливом та мастильними матеріалами. За словами Покусая, результат цієї діяльності – це врятовані людські життя.  

«Був хлопець 25 років, важка черепно-мозкова травма, – розповів Олександр Морозов, старший авіаційний начальник аеродрому , пілот Цивільного повітряного патруля, – чим був особливий цей політ? По маршруту нічого особливо важкого немає, але були тяжкі метеоумови. Туди зайшли нормально, а потім почалося заледеніння. Сідати довелося практично всліпу. Але ми чудово приземлились . Ні хворий, ні лікар не відчули різниці у пілотуванні».   

Він зазначив, що у льотчиків є свої обмеження. Здійснювати вильоти вони можуть в період від світанку до заходу сонця. Також мають значення і погодні умови. Наприклад, при нульовій температури за високої вологості виникає ризик заледеніння.  

За словами заступника голови ХОДА Михайла Черняка, підтримку льотчиків-добровольців під час надання екстреної медичної допомоги важко переоцінити. 

«Особливо актуальна допомога для віддалених районів, які знаходяться на відстані 100 і понад кілометрів від обласного центру, – підкреслив він, –  в екстрених випадках, коли рахунок йде на хвилини, і потерпілого необхідно терміново доставити в лікарню, розраховувати можна тільки на авіаторів. Як правило, від постановки завдання до його вирішення у них виходить не більш ніж 40 хвилин. Були випадки, коли лікар, який прибув на виклик, надавав термінову допомогу пацієнтові на місці, не гаючи дорогоцінного часу». 

Черняк розповів, що керівники районів області вже отримали завдання привести до ладу злітно-посадкові смуги в районах для роботи малої авіації. Також в подальшому буде розглянуто питання щодо отримання дозволу на використання злітних майданчиків Міжнародного аеропорту «Харків» і авіаційного заводу. 

Нагадаємо, у Харківській області продовжує розвиватися проект волонтерської санавіації. Літаки Цивільного повітряного патруля розташовуються на авіабазі "Рокитне". У 2017 році льотчиками-добровольцями був виконаний 31 виліт і врятовано 16 людських життів.  

comments powered by HyperComments