Юлія Світлична – про прем'єру в Харківському оперному: «Усе створює відчуття моторошності»

Понеділок, 7 травня 2018, 23:37
У кулуарах Харківського оперного театру наразі проходить мультимедійна вистава-променад про події на сході України «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка».
Юлія Світлична – про прем'єру в Харківському оперному: «Усе створює відчуття моторошності»

Виставу, прем'єра якої відбулася 7 травня, створили, по суті, діти з Донбасу – театральний колектив селища Новгородське.

Перед прем’єрою вистави в Харкові з його режисером та колективом зустрілася голова ХОДА Юлія Світлична.

«Я побувала за лаштунками і можу сказати, що від запаху до світла – усе створює відчуття моторошності, – поділилася враженнями керівник області. – Розумію, що задум – передати, якими були відчуття дітей у такій атмосфері в наших східних регіонах. Це надзвичайно важливо, оскільки ми демонструємо, як жила та живе наша країна, що потрібно змінювати, а чого – не допускати».

Юлія Світлична привітала творчу групу, побажала успіхів та запевнила в готовності до подальшої співпраці та наданні підтримки з боку облдержадміністрації.

«Сподіваюся, що спільний проект стане початком нашої подальшої співпраці. Можете розраховувати на нашу підтримку в проектах, які мають вагомий соціальний характер», – сказала Юлія Світлична.

У свою чергу, режисер-постановник вистави Ольга Данилюк подякувала Юлії Світличній за підтримку проекту.

«Саме завдяки вашій допомозі ми змогли реалізувати цей проект у Харкові, – сказала режисер. – Хочу відзначити, що ця вистава також про те, що там, у Донецькому регіоні, в прифронтовій зоні, живуть дуже хороші люди. Наші діти – це приклад цього, вони світлі та чудові».

За враженнями Ольги Данилюк, Харківщина дуже тепло зустріла юних акторів з Новгородського, діти в захопленні від культурної програми.

«Ми раді, що змогли вивезти їх із зони АТО, якраз під час туру Новгородське сильно обстрілювали, – розповіла режисер. – Добре, що діти змогли відпочити від війни».

«Харківщина чекала на цей проект. Коли організатори туру звернулися до голови ХОДА Юлії Світличної із проханням про допомогу в організації вистави, ми радо відгукнулися, – зазначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. – Харківщина – особливе місце. Чотири роки тому наш регіон був під великою загрозою, за крок від того, що сталося на Донбасі. Але керівництво області та держави змогло витримати цей удар і зробило все, щоб сьогодні наша область мирно розвивалася, реалізовувала чимало культурних та інфраструктурних проектів. Ця вистава ще раз нагадає нам ціну миру та навчить цінувати те, що ми маємо».

Вистава-променад «Листи незнайомому другу з Нью-Йорка» відбувається на 15 окремих локаціях з декораціями, які розгорнулися в кулуарах оперного театру. Актори разом з глядачами протягом вистави переходять послідовно від однієї локації до іншої. Під час вистави використовується велика кількість світлової, звукової та відеоапаратури. Наймасштабніші декорації становлять собою частину кімнати, яка монтується на місці, муляж терикону – з вугілля, коридор шахти зроблений з бруса, сцена кабаре – зі сходами...

Вхід на виставу вільний, але за реєстрацією. Кількість глядачів обмежена: не більш ніж 60 людей. Існують і вікові обмеження – 12+.  

Початок вистав 8 травня – о 14:00 та о 16:00.

comments powered by HyperComments