Харків‘яни зможуть помилуватися унікальними ретро-автомобілями

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 11 травня 2018, 16:19
Щоб показати свої раритетні авто, до міста з‘їдуться колекціонери з різних міст України.
Харків‘яни зможуть помилуватися унікальними ретро-автомобілями

ХАРС, або ж Харківський РетроЗліт, проходитиме з 19 по 20 травня на території Арт-заводу «Механіка». На виставці можна буде побачити рідкісні та унікальні ретро-автомобілі, зібрані колекціонерами з різних міст України. В кожен з експонатів свого часу було вкладено чимало зусиль та коштів. Адже їх не тільки доведеться підтримувати в робочому режимі, а й часом реставрувати з нуля через занедбаність та відсутність необхідних деталей.

«Чекаємо, замовляємо машини, допомагаємо приїхати колекціонерам зі всієї України, кличемо їх до себе, – розповів Дядя Фара, співорганізатор ХАРС, спеціаліст по ретро-техніці, – на жаль, подекуди не всі автомобілі доїжджають. Але чекаємо на Шевроле Хедлайнер 55-го року, головну машину з гаража Брежнєва. Чекаємо на Форд Анегерд 57-го року, чудовий червоно-білий кабріолет. Прекрасний автомобіль. Чекаємо на Ягуар І-Тайп, який харків‘яни у місті побачать вперше».

Зокрема, там буде представлено 11 автомобілів з особистої колекції харків‘янина Дмитра Сварчевського, яка на сьогоднішній день налічує 107 машин. За його словами, деякі з них є дійсно рідкими та унікальними, а одна взагалі не має жодного аналогу у світі. Саме цей автомобіль – КІМ-1051 Фаетон 1937 року випуску – він називає найбільш цінним та рідким авто у своїй колекції.  

«Це єдиний у світі автомобіль, який зберігся до наших днів, – розповів Сварчевський, – це кінолегенда совєтського часу. Саме цей автомобіль знімався в ліричній комедії «Серця чотирьох» у 40-ому році».

За його словами, у всіх авто є своя складана історія. Щодо КІМ-1051, то він свого часу був придбаний у Києві. Колишній власник автомобілю не мав можливості його відреставрувати. Тоді машина перебувала в жахливому стані. Як зазначив колекціонер, то був скоріш набір запчастин, складених у причеп. На авто було витрачено майже два роки реставраційних робіт, і як результат – машина знову може їхати.  

«Справа у тому, що ця машина сама по собі єдина у світі, – розповів Дмитро Сварчевський, – її привезли до Радянського союзу у вигляді іноземного автомобіля Форд Префект. У нього було праве кермо, він виглядав трішки інакше. Для того, щоб адаптувати його до умов експлуатації Радянського союзу, автомобіль був повістю розібраний і в умовах автозаводу перероблений. Тобто, лівосторонній рух, більш сучасний досконалий мотор, покращена ходова, змінені колеса. Була маса переробок для того, щоб можна було показати державній комісії. Яка відповідним чином вирішувала, яку машину обрати і яку поставити на конвеєрне виробництво».

Улюбленців у своїй колекції машин він  не називає: «Вони всі для мене однаково дорогі. Адже я знаю їм ціну. Я не збирав машини заради самого збирання. Всі машини у моїй колекції унікальні. Але так, є єдиний у своєму виді відреставрований працездатний експериментальний перший совєтський позашляховик підвищеного комфорту Москвич-401. Дуже унікальна  річ. Свого часу цієї машини не було навіть в музеї заводу-виробника».

Щодо Дяді Фари, то він надає перевагу виключно автомобілям марки Форд: «Це не реклама. Це просто любов до цих автомобілів. Пояснюється це дуже просто: я вдячний Генрі Форду за те, що він масово пересадив увесь світ на колеса. До цього виробництво не було масовим, була ручна збірка».

Зокрема, РетроЗліт, за задумом організаторів, проходитиме в пін-ап стилі. Що  виражатиметься як в самих авто, так і в заходах та антуражі виставки: «Пін-ап – це такий напрямок, який виник в США після Другої світової війни, – розповів Дядя Фара, – людям хотілося радості та веселощів. Спочатку були картинки, а потім – фотографії. Інженери-машинобудівники бачили інтерес людей до чогось веселого. Тоді з’явилися більш веселі розкраски авто. До війни, під час війни машини були темними, чорними чи синіми. А після цього з‘явилися червні, оранжеві, молодь почала малювати язики полум‘я. Пін-ап стиль – це автомобілі тих років і дівчата – не тих років, сучасні – але вдягнені в костюми тієї епохи».  

В межах ХАРСу пройдуть конкурси, у тому числі на кращі ретро-костюми, лекції, різноманітні розваги для дітей, змагання квадрокоптерів. Будуть підготовлені спеціальні фотозони з візажистами та костюмерами. Придбати білети можна буде за посиланням.

comments powered by HyperComments