У Харкові запрацював правовий клуб

П'ятниця, 18 травня 2018, 18:13
18 травня 2018 року у Харкові відбулось відкриття другого в Україні правового клубу «PRAVOKATOR», головна місія якого – ініціювати професійну дискусію та максимально ефективно допомогти використовувати право у відстоюванні справедливості.
У Харкові запрацював правовий клуб

Участь у заході взяли заступник міністра юстиції України Світлана Глущенко, Голова Офісу Ради Європи в Україні  Мортен Енберг, виконавчий директор МФ «Відродження» Олександр Сушко, програмний спеціаліст відділу формування політики, планування та координації Бюро з міжнародних правоохоронних питань Державного департаменту США Марія Скірк, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Як зазначалось під час відкриття, «PRAVOKATOR» - це безоплатний інноваційний правовий клуб з рівним доступом для правової спільноти, громадянського суспільства та місцевих громад.

«Цей проект створений для обміну досвідом, вивчення, напрацювання та поширення найкращих практик у сфері права і правосуддя. В Клубі  допоможуть вирішити юридичні колізії та  поділяться найкращими практиками в сфері правозастосування, проаналізують ситуацію та знайдуть рішення з допомогою експертів на місці. А для територіальних громад правовий клуб дасть можливість підвищити свою правову спроможність і швидше вирішувати актуальні правові проблеми», – переконаний директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій БОНЮК.

В рамках роботи правового клубу «PRAVOKATOR» організатори обіцяють:

  • простір для спілкування, обміну досвідом та обговорення актуальних практичних питань між адвокатами, суддями, офіцерами поліції, представниками місцевих громад;
  • проведення освітніх заходів для правників, місцевих громад та громадянського суспільства;
  • інформування про зміни в законах зрозумілою мовою та поширення кращих практик в сфері права;
  • розроблення та впровадження єдиних стратегій здійснення захисту адвокатами, залученими до надання безоплатної правової допомоги;
  • розробка та формування законопроектів;
  • підтримувати студентів-правників;
  • посилити зв’язки правників із провідними національними та міжнародними експертами та правозахисними організаціями.

Для  реалізації згаданих задач  в мультифункціональному офісі клуба планується проводити:

  • пілотування ініціатив з розроблення інновацій у сфері правосуддя з забезпеченням експертної підтримки;
  • проведення мультиформатних заходів;
  • збір, узагальнення та впровадження кращих практик у сфері права;
  • здійснення правопросвітництва.

Комунікаційні та правопросвітницькі заходи будуть проходити як у традиційних форматах, так і в незвичних: хакатони, воркшопи, вебінари, moot court. Тут надаватимуться можливості не лише обговорити ідею, а й протестувати її, довести до стану продукту (проекти змін до законодавства, нові процедури, ІТ-рішення: чат-боти, веб-додатки, програми).

За словами ініціаторів проекту, на засіданнях клубу учасники також готові говорити про речі, які ще не є звичними та усталеними, і потребують або будуть потребувати в майбутньому правової визначеності і регулювання у таких сферах, як, наприклад, онлайн-платформи з медіації, електронний суд, штучний інтелект тощо.

Головний меседж клубу «PRAVOKATOR»:

«Право має той, на чиєму боці сила, межі наших сил – наші закони!».

Тож, діяльність клубу «PRAVOKATOR» у кінцевому підсумку суттєво поліпшить якість надання правової допомоги та правової інформації для громадян України, що підвищить довіру суспільства до системи права.

comments powered by HyperComments