У Харкові відбудеться унікальний концерт з мультинаціональним колоритом

Юлія Гуш  |  Четвер, 24 травня 2018, 16:15
У Харківській філармонії лунатиме як класична, так і сучасна музика різних країн.
У Харкові відбудеться унікальний концерт з мультинаціональним колоритом

25 травня у Харківській філармонії відбудеться концерт симфонічної музики з мультинаціональним колоритом. Підготовка до нього тривала цілий рік. Проходитиме концерт за участі канадського диригента іранського походження Мехді Джаванфара та україно-ліванської піаністки Тетяни Примак-Хурі

«У моєму музичному житті це дійсно подія, – розповіла Тетяна Примак-Хурі, – у нас цікавий склад, програма і тематика. Є класика, є музика різних країн. Я вважаю, що це цікавий момент. Я українка, прожила свою першу та основну частину життя в Україні. У Київській консерваторії я зустріла свого чоловіка, ліванського композитора. Таким чином я опинилася в Лівані. Але моє концертне життя існує і в Україні, і в Лівані, і в інших країнах».

Під час концерту можна буде послухати музику відомих українських та німецьких композиторів. Розпочнеться він з творів Йоганнеса Брамса. За словами Мехді Джаванфара, його твори вимагають значних як фізичних, так і емоційних сил від музикантів, а також високого рівня виконання композицій. Лунатиме також аріозо вже українських авторів – Соляникова, Гулака-Артемовського, Лисенка.  

Крім того, відвідувачі Харківської філармонії вперше почують твори канадського, іранського та азербайджанського композиторів. Загалом, під час погодження програми була надана перевага тим творам, які мають якісь національні риси: «Мені завжди важливо виконувати українську музику – і в Україні, і за її межами, – зазначила Тетяна Примак-Хурі, – точно так же для Мегді, я думаю, важлива його національна музика».

«Другу частину концерту я замислив інтернаціональною, – розповів Мехді Джаванфар, – розпочнеться вона також достатньо великим твором іранського композитора, який живе в Америці – Рези Валі. Ця музика відображає всі тяготи та страждання, які приносить війна. Я не хотів би сказати, що це якась важка музика, але вона сповнена стражданнями».

З «Пітьмою люті» Валі буде контрастувати твір під назвою «Мрії» канадського композитора Гері Кулеші. Він на противагу дуже легкий, мрійливий, романтичний. Композиція начебто відображає ті надії та сподівання, які відчувають люди після війни. А завершиться концерт також великим твором азербайджанського композитора Фікрета Амірова, який є дуже яскравим по своїй оркестровці і базується на національних мотивах Азербайджану.  

comments powered by HyperComments