Харківські активісти зібрали для музею 25 тисяч гривень на систему аудіогідів

Субота, 26 травня 2018, 11:41
Дана система має зробити музейний простір доступним для людей з вадами зору.
Харківські активісти зібрали для музею 25 тисяч гривень на систему аудіогідів

Команда культурно-просвітницького фестивалю «Інклюзіон» завершила збір коштів для виробництва музейних аудіогідів, які будуть адаптовані для потреб незрячих відвідувачів. Про те, чого вже вдалося досягти, розповіли учасники фестивалю.

«Завдяки краудфандінгом, підтримки харків'ян і представників бізнесу в Харківському художньому музеї з'явиться безкоштовний WI-FI і записані екскурсії, – розповіла коордінаторка фестивалю і голова Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива» Марія Ясеновська, – їх  можна буде послухати зі своїх смартфонів. Так ми хочемо допомогти музеям стати безбар'єрними і цікавими».

Зокрема, під час краудфандінга були зроблені внески від 10 грн і до 7 тисяч. Люди, які перераховували гроші, вибирали собі тематичні подарунки, наприклад, пазли з картиною «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

«Музеї з картинами традиційно були закриті для людей з поганим зором, проте з новими аудіогідами можна буде дізнатися про видатних експонатах і доторкнутися до візуальної культури», - додала Ясенвська.

За словами активістів, поки що зібрати необхідні 42 тисячі гривень не вдалося, тому вони звернулися до соціально відповідального бізнесу. Зараз активісти планують поставити обладнання в художній музей для стабільного інтернету.

«Мої колеги з ІТ бізнесу часто подорожують і привозять ідеї, які готові реалізовувати рідному місті, – розповіла директорка Харківського IT-cluster Софія Бєлєнкова, – інтернет в музеї – це не тільки гіди. Ми віримо, що це стане одним із кроків до розвитку інфраструктури і соціально-активного життя в місті».   

Презентація аудіогідів відбудеться у вересні 2018 року під час проведення третього фестивалю «Інклюзіон», темою якого стане інклюзивний туризм.

comments powered by HyperComments