Булінг, суїцидальні тенденції, домашнє насильство — від чого потерпають харківські підлітки

Юлія Гуш  |  Вівторок, 5 червня 2018, 15:32
Про те, якими зараз є проблеми неповнолітніх з точки зору правоохоронних органів, говорили під час круглого столу Асоціації УМДПЛ.
Булінг, суїцидальні тенденції, домашнє насильство —  від чого потерпають харківські підлітки

Круглий стіл, організований Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, був присвячений роботі правоохоронців з підлітками. Зокрема, під час заходу були озвучені проблеми та загрози, з якими зараз стикаються неповнолітні, а також труднощі їх комунікації з правоохоронними органами.  

Костянтин Шеремет, інспектор відділу Ювенальної превенції управління превентивної діяльності, розповів про проблеми, які зараз набули актуальності серед неповнолітніх. Це суїцидальні тенденції, заподіяння навмисних самопошкоджень, невиправданий ризик, розповсюдження так званих "груп смерті", участь в антисоціальних квестах та небезпечних розвагах, спонукання дітей до заподіяння собі тілесних ушкоджень. Чимало з них не тільки несуть загрозу самим неповнолітнім, а й стають передумовами для скоєння правопорушень.  

Значною проблемою є і домашнє насильство. Як розповіла Марина  Кульбачна,  начальниця  відділу  зав'язків з громадськістю Патрульної поліції Харкова, діти часом навіть не знають про те, що таке насильство та які види його існують. Крім того, під час круглого столу було ще загадане поширення наркотиків серед неповнолітніх та їх доступність, що також є значною проблемою.  

"Тому працівники служби повинні шукати нові методи та підходи, які будуть відповідати викликам, — підкреслив Костянтин Шеремет, — разом з тим прояви агресивної поведінки серед дітей, зокрема булінгу у школах, також потребуть посилення уваги як з боку батьків, так і організацій з  надання  відповідних  превентивних послуг. Робота з лікування дитячого середовища від девіацій у юридичному аспекті неможлива без залучення громадськості та взаємодії з органами державної влади".  

Щодо стосунків правоохоронців з неповнолітніми, то тут не все так гладко. Сергій Пернікоза, експерт Асоціації УМДПЛ, повідомив про проблеми, які виникають  під  час комунікації  правоохоронних  органів з підлітками. Наприклад, під час опитувань самі неповнолітні скаржились на поведінку поліцейських, які дозволяють собі грубість, зверхність та неповагу стосовно них. А це значна проблема, адже фактор довіри грає значну роль у попередженні правопорушень. 

Також є проблема з навчальними закладами, які не хочуть співпрацювати з поліцією: "Досить часто школи знають про існування певної проблеми, але вони намагаються або їх вирішити,  або приховати, — розповів  Пернікоза, —  і з поліцією жодним чином не комунікують. Вони бояться, що стануть першими, кого будуть звинувачувати. А в результаті страждають діти".  

Щоб ця ситуація покращилась, в Україні зараз реалізуються відповідні програми. Зокрема, правозахисник Юрій Чумак розповів, що Асоціацією УМДПЛ були проведені тренінги, під час яких підлітків навчали спілкуватися з поліцейськими та пояснювали їх права, які жодним чином не повинні бути порушені. Для цього, зокрема, була знята низка тематичних мультфільмів, де дітям, наприклад, пояснювали, як слід діяти під час візиту правоохоронців додому.  

Марина Кульбачна у свою чергу зазначила, що завдяки програмі "Школа та поліція" підлітки самі почали при необхідності звертатися до правоохоронців, а не замовчувати серйозні проблеми. Вона додала, що діти зараз все активніше проявляють свою громадську позицію.  

"Ми повинні навчити нашу молодь таким діям, щоб у них всередині була відповідальність, яку  вони можуть донести і до свої друзів, і своїх однолітків, і своєї родини, —підкреслила  Кульбачна, —  скажімо так, ми повинні культивувати це".

 

comments powered by HyperComments